20 aprilie 2024, 1:30

Știrea macabră a începutului de an: Statul american New York aprobă transformarea cadavrelor umane în compost

New York a devenit cel mai recent stat american care permite transformarea cadavrelor umane în compost.

O persoană poate acum să își transforme corpul în sol după moarte – ceea ce este considerat o alternativă ecologică la înmormântare sau incinerare, scrie BBC.

În 2019, Washington a fost primul stat american care a legalizat-o. Colorado, Oregon, Vermont și California i-au urmat exemplul. New York este, prin urmare, a șasea jurisdicție americană care permite transformarea corpurilor umane lipsite de viață în compost.

Cum are loc procesul?

Cunoscută și sub numele de „reducere organică naturală”, această practică presupune descompunerea corpului pe parcursul a mai multor săptămâni după ce a fost închis într-un container.

Procesul are loc în instalații speciale supraterane.

Un cadavru este pus într-un recipient închis împreună cu materiale selecționate, cum ar fi așchii de lemn, lucernă și paie de iarbă, și se descompune treptat sub acțiunea microbilor.

După o perioadă de aproximativ o lună – și un proces de încălzire pentru a elimina orice contagiune – cei dragi primesc pământul rezultat. Acesta poate fi folosit la plantarea de flori, legume sau copaci.

Considerații ecologice

O firmă americană, Recompose, a declarat că serviciul său poate economisi o tonă de carbon în comparație cu o incinerare sau o înmormântare tradițională.

Emisiile de dioxid de carbon contribuie în mare măsură la schimbările climatice, deoarece acționează pentru a capta căldura Pământului într-un fenomen cunoscut sub numele de efect de seră.

Înmormântările tradiționale care implică un sicriu consumă, de asemenea, lemn, pământ și alte resurse naturale.

Susținătorii acestui proces spun că nu este doar o opțiune mai ecologică, ci și una mai practică în orașele în care terenul pentru cimitire este limitat.

Ce spune Biserica

Pentru unii există, însă, întrebări etice cu privire la ceea ce se întâmplă cu solul care rezultă în urma compostării.

Episcopii catolici din statul New York s-ar fi opus legislației, susținând că trupurile umane nu ar trebui tratate ca „deșeuri menajere”.

De asemenea, au fost exprimate îngrijorări cu privire la costul compostării. Dar firma Recompose – a cărei instalație din Seattle este una dintre primele din lume – spune că taxa sa de 7.000 de dolari (5.786 de lire sterline) este „comparabilă” cu opțiunile unei înmormântări clasice.

Suma medie în SUA pentru o înmormântare “clasică”a fost de 7.848 de dolari în 2021, respectiv 6.971 de dolari pentru o înmormântare cu incinerare, potrivit Asociației Naționale a Directorilor de Funeralii (NFDA).

În Europa, compostarea umană este deja legală pe întreg teritoriul Suediei. Iar înmormântările naturale – în care un corp este îngropat fără sicriu sau cu un sicriu biodegradabil – sunt permise în Marea Britanie.

Foto: Recompose


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol