19 martie 2024, 6:06

Știrea pe care nu am fi vrut s-o citim niciodată. Morgile sunt pline, Arhiepiscopia București pune la dispoziție capelele pentru depozitare

Situația din ce în ce mai grea a sistemului sanitar. Nu numai secțiile de bolnavi sunt supraaglomerate, dar și morgile spitalelor, care nu mai fac față.  În acest context Arhiepiscopia București a anunțat că pune la dispoziția sistemului sanitar capelele de exterior din cadrul spitalelor, din parohii și cimitire, pentru depozitarea temporară a cadavrelor.

“Ca urmare a escaladării situaţiei dramatice cu care se confruntă spitalele în care sunt trataţi bolnavii de COVID-19 din Bucureşti şi morgile acestor spitale unde locurile de păstrare temporară a trupurilor celor decedaţi au devenit insuficiente, Arhiepiscopia Bucureştilor iese în întâmpinarea solicitărilor de ajutor şi pune la dispoziţie capelele de exterior din cadrul spitalelor, capelele mortuare de la parohiile din imediata apropiere şi capelele cimitirelor parohiale din imediata proximitate“, a transmis, sâmbătă seara, Patriarhia Română.

DSP București a raportat în ultima săptămână (între 16 și 23 octombrie) 290 de decese numai în București.

De la începutul epidemiei, în Capitală au fost înregistrate 3.900 de morți cauzate de Covid.

În cimitire este haos.

„Volumul de lucru a crescut cam cu 70%. Presiunea și stresul își pun amprenta – e ca și cum o instituție ar fi supraaglomerată”, spune Trifu Petre Virgil, președintele Asociației Serviciilor Funerare, pentru radio Europa Liberă.

El mai spune  că cele mai afectate zone sunt Oradea, Arad și Timișoare, urmate de București, Craiova, Galați și Piatra Neamț.

După spusele acestuia, firmele de servicii funerare nu mai fac față. Dacă soliciți, acum, o înmormântare, prima programare care poate fi făcută este peste 5-6 zile.

„Sunt zece-douăsprezece înmormântări pe zi, în condițiile în care se așteaptă și câte o săptămână-două. Acum, din câte văd, au mai deblocat ușor, ușor înmormântările, pentru că nu făceau față cu săpatul gropilor”, spune patroana unei firme de pompe funebre din Oradea.

Firma pe care o conduce a înregistrat vânzări cu aproximativ 50% mai mari decât într-o perioadă obișnuită, însă numărul crescut al solicitărilor vine cu dificultăți.

„E haos. Adică se fac presiuni pe noi, pe firmele de pompe funebre. Presiuni din partea spitalelor, ca să preluăm decedații, pentru că sunt la supra-capacitate și nu au spații de depozitare. Presiuni din partea cimitirelor, pentru că nici ei nu au spații de depozitare. E chiar valul 4, din păcate”, afirmă aceasta.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol