18 septembrie 2023, 12:57

Stop violenței-Proiect inedit demarat de Serviciului de Asistenţă Socială de la Penitenciarul Deva

Miercuri a avut loc în cadrul Colegiul Tehnic „Transilvania” din Deva o întâlnire destul de atipică în rândul activităților extrașcolare. Mai precis, opt deţinuţi din Penitenciarul Deva, între care s-a numărat şi Serghei Gorbunov, le-au povestit elevilor de ce au ajuns în închisoare, cum se desfăşoară viaţa după gratii şi consecinţele directe ale acesteia, în cadrul unei acţiuni iniţiate de către instituţia de detenţie pentru prevenirea delicvenţei juvenile, relatează Agerpres.

Proiectul se numeşte ‘Stop violenţei’ şi este iniţiat de psihologii şi asistenţii din cadrul Serviciului de Asistenţă Socială de la Penitenciarul Deva. Este o campanie de prevenire şi combatere a delicvenţei juvenile, pentru că aceasta este o problemă de actualitate atât pentru comunitate, cât şi pentru instituţiile statului„, a declarat psihologul Nicolae Grosu, potrivit aceleiași surse.

Printre cei opt condamnați care au venit în fața elevilor s-au aflat și doi sportivi care au făcut parte din loturile naţionale de lupte şi de box, ale căror cariere au fost distruse în urma actelor pe care le-au săvârșit. Mai mult decât atât, printre aceștia a existat și o altă persoană care a ajuns în penitenciar încă de la vârsta de 16 ani, vârstă apropiată de cea a copiilor prezenți la întâlnire. Iar un altul a recunoscut faptul că este în închisoare încă din anul 1984.

Rând pe rând, cei opt le-au spus tinerilor aspecte din viaţa lor, greşelile pe care le-au făcut, reiterând, fiecare, importanţa familiei şi a prietenilor, dar şi pericolul pe care îl reprezintă un anturaj impropriu căruia adolescenţii îi pot cădea victime cu uşurinţă.

Considerat, în urmă cu mai mulţi ani, unul dintre cei mai periculoşi infractori din România, cetăţeanul moldovean Serghei Gorbunov le-a relatat tinerilor cum a ajuns în ţara noastră, dar şi cât de greu este în spatele gratiilor.

Sursă foto: stirileprotv.ro

Am venit la voi în ţară în 2002. Atunci când am venit am avut şi nişte arme de foc. În 2004 s-a întâmplat că am avut nişte certuri cu oamenii şi am făcut nişte infracţiuni foarte grave. Am fost condamnat la 16 ani şi 4 luni. La început nu am realizat răul şi tot ce s-a întâmplat. (…) Aveam 24 de ani, acum am 39, au trecut 15 ani. Şi când am văzut pe drumul vieţii că pierd prieteni, oameni dragi, familie (…) înţelegi că în viaţă ai trăit degeaba. Eu acum mai am un pic şi trebuie să mă liberez şi gândiţi-vă că după atâţia ani trebuie să încep viaţa de la zero şi, cu siguranţă, altfel. (…) Sunteţi tineri, aveţi un viitor şi este foarte uşor să greşeşti când eşti tânăr. După, e foarte greu să arăţi altor oameni că nu este aşa, pentru că CV-ul vostru este pătat şi oamenii văd. Poate spun ‘ok’, dar în gândul lor zic ‘ăsta-i infractor’. E greu„, le-a spus Gorbunov elevilor prezenţi, potrivit Agerpres

Articolul integral poate fi citit aici.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol