30 noiembrie 2022, 0:28

Strada Sforii din Brașov, vandalizată

Strada Sforii din Brașov, una dintre cele mai înguste din Europa, a fost vandalizată de turiști.

O Fundație propune închiderea ei pe timpul nopții, în condițiile în care locuitorii din zonă se plâng de zgomotul făcut de cei care se întorc noaptea de la petreceri și trec binedispuși pe strada lată de maxim 135 cm, relatează europafm.ro.

“Strada Sforii ne este dragă, mai ales brașovenilor, și celor care locuiesc pe ea. Nu este un gang, un pasaj, este o stradă locuită, iar spre stradă dau ferestre de la dormitoare, bucătării, cămări …”-spune Kristina Creoșteanu, de la Fundația Monumentelor Istorice Brașov.

Strada sforii a fost reabilitată recent.  Pereții caselor – declarate monumente istorice – sunt, însă, acum de nerecunoscut.

“După ce s-a terminat pandemia, odată cu fluxul nou și foarte mare de turiști, a început o vandalizare masivă. Nu vorbim despre grafitti, ci despre mesajele lăsate de trecători. S-au degradat tencuiala, pereții … se urcă cu picioarele pe tencuială, ea cade … Au ajuns să scorojească straturi de tencuială succesive numai să-și facă loc să scrie. ”

La toate se adaugă zgomotul de pe timpul nopții. Soluția ar fi, spune Kristina Creoșteanu, închiderea străzii, pe timpul nopții.

“Am solicitat instalarea a două grilaje, la cele două capete, care să se închidă după ora 10 seara și să se deschidă pe la ora 8. Să fie închisă în special pentru a asigura liniștea publică.”

Primarul Brașovului, Allen Coliban spune, încă că orașul ar trebui să rămână deschis pentru turiști. Altele sunt soluțiile. “Una dintre soluții ar trebui să fie instalarea de camere suplimentare și activarea Poliției locale, la un nivel la care nu au fost până acum eficienți. Cred că Brașovul ar trebui să fie deschis pentru turiști, nu să instalăm bariere.”

Până acum, însă, spune Kristina Creoșteanu, de la Fundația Monumentelor Istorice Brașov, folosirea camerelor de supraveghere nu a dat rezultate, fiind foarte greu de identificat persoanele care vandalizează strada.

Sursa foto: Biz Brașov


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol