27 aprilie 2024, 22:07

Strategiile pentru vaccinarea anti-Covid în Europa: categoriile vulnerabile au prioritate

În această toamnă a crescut numărul cazurilor de Covid în Europa, astfel că multe ţări s-au pregătit pentru noi campanii de vaccinare. Majoritatea se concentrează pe imunizarea grupurilor vulnerabile, iar în multe state adulţii tineri, sănătoşi, nu pot primi vaccinul la cerere. Publicația Politico a analizat cele mai recente sfaturi și politici de sănătate din întreaga Europă.

Politico notează că Organizația Mondială a Sănătății nu mai recomandă vaccinuri de rapel pentru persoanele din grupurile de prioritate scăzută. Este vorba despre adulții sănătoși până în 59 de ani – cu condiția ca aceste persoane să fi fost vaccinate și să fi făcut cel puțin o doză de rapel.

Experții citați de publicație argumentează că în Europa peste 70% din populație a primit cel puțin un vaccin anti COVID-19 și foarte mulți au fost infectați cu virusul. Prin urmare, nivelurile de imunitate de fond sunt încă ridicate.

Acest lucru permite țărilor să se concentreze asupra grupurilor care prezintă un risc mai mare de spitalizare.

Dar nu în orice țară adulții tineri sănătoși pot să se vaccineze anti Covid dacă doresc.

Situația în Europa

De exemplu, în Marea Britanie, persoanele care nu fac parte din grupurile cu risc ridicat nu pot primi vaccinul de rapel, chiar dacă îl solicită.

În Danemarca, persoanele care nu fac parte din grupurile prioritare pot să-și facă vaccinul anti Covid, însă cotra-cost. Danemarca este singura țară din Europa care a semnat un contract privat cu Pfizer/BioNTech, care le permite să vândă doze de vaccin tuturor celor care nu prezintă un risc ridicat, oferindu-le în același timp gratuit vaccinul celor din grupurile prioritare.

Majoritatea țărilor recomandă vaccinarea persoanelor cu vârsta peste 60 sau 65 de ani. Cehia și Irlanda îl oferă însă începând cu vârsta de 50 de ani.

În Luxemburg și Spania, adulții tineri și în formă primesc vaccinul anti-Covid la cerere, dacă locuiesc cu o persoană aparținând unui grup vulnerabil.

Belgia, Suedia și Austria acordă prioritate și persoanelor care locuiesc în aziluri de bătrâni.

Sursa Știrile TVR


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol