15 aprilie 2024, 2:42

Stravinski/Mozart/Mendelssohn, sub bagheta dirijorului britanic Christopher Warren-Green

Miercuri, 17 ianuarie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO revine în Noul An pe scena Sălii Radio și ne propune un concert Stravinski/Mozart/Mendelssohn, sub bagheta dirijorului britanic CHRISTOPHER WARREN-GREEN. Acesta este directorul muzical al ansamblului London Chamber Orchestra – Marea Britanie și a devenit extrem de cunoscut publicului larg grație implicării sale în evenimentele majore din viața Familiei Regale britanice.

MOZART: Concertul nr. 17 pentru pian şi orchestră

Concertul va fi și un prilej de a-l revedea pe pianistul HORIA MIHAIL, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, care va interpreta MOZART: Concertul nr. 17 pentru pian şi orchestră. Lucrarea a fost compusă în anul 1784, în perioada vieneză a lui Mozart, perioada celor 10 ani pe care Amadeus i-a petrecut în capitala imperială și în care a creat 17 concerte pentru pian și orchestră.

Mozart a conceput doar în anul 1784 șase concerte pentru pian și de cele mai multe ori, la premiera lucrărilor sale, Amadeus era aplaudat și ca solist, interpretându-și propria partitură. Ritmul de lucru al genialului muzician era unul extrem de alert: „Întreaga dimineață este dedicată elevilor și seara trebuie să cânt aproape zilnic”, îi scria tatălui său într-o scrisoare din 1784.

Seara de la Sala Radio se va deschide cu lucrarea lui STRAVINSKIConcert în mi bemol major pentru orchestră de cameră – Dumbarton Oaks și se va încheia cu MENDELSSOHN: Simfonia nr. 4 – Italiana. Lucrarea lui Mendelssohn s-a născut în urma impresiilor unei frumoase călătorii de 10 luni, pe care compozitorul a început-o în Italia, în octombrie 1830, vizitând principalele orașe italiene și asistând la Roma la festivitățile speciale dedicate învestirii Papei Pius al VIII-lea. Atmosfera și lumina coastei mediteraneene, arhitectura italiană, solemnitatea ceremoniilor religioase la care a asistat – toate acestea sunt surprinse în muzica pe care o veți asculta la Sala Radio.

 Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio, și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

 Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol