4 septembrie 2023, 13:48

Studenții și elevii filipinezi trebuie să planteze 10 copaci înainte de a absolvi. Ce ar însemna pentru România adoptarea unei legi similare

Tinerii din Filipine au acum o cerință finală pentru a deveni absolvenți: trebuie să planteze 10 copaci. Legea, care a intrat în vigoare pe 15 mai 2019, se aplică atât elevilor, cât și studenților. Numită „Legacy Graduation for the Environment Act”, propunerea este văzută ca o oportunitate pentru tineri de a lua măsuri împotriva schimbărilor climatice, potrivit Tree Hugger.

Filipine. Sursă: Green Report

Filipine. Sursă: Green Report

Ce calcule fac politicienii din Filipine

Reprezentantul Partidului Magdalo din Filipine, Gary Alejano, care a fost autorul principal al legii, crede că implicarea tinerilor ar putea duce la plantarea a 175 de copaci în fiecare an. „Cu peste 12 milioane de studenți care au absolvit cursurile elementare și aproape cinci milioane de studenți care termină liceul și aproape 500.000 de absolvenți de facultate în fiecare an, această inițiativă, dacă este pus în aplicare în mod corespunzător, se va asigura că cel puțin 175 de milioane de copaci noi vor fi plantați în fiecare an.”, a transmis politicianul, conform The Independent.

Ana Rădună

Ana Rădună

Filipine intră în rândul țărilor care încurajează implicarea cetățenilor în reîmpădurire

Ana Rădună, reprezentant al Asociației Cartier Aviației, spune că există un curent de implicare a cetățenilor în reîmpădurire. În întreaga lume, sunt programe prin care cetățenii sunt implicați să planteze copaci. „Filipine, Irlanda, China, Regatul Unit, Etiopia, Australia, Israel, și lista poate continua – toate aceste țări au îmbrățișat măsuri menite să sprijine reîmpădurirea sau să extindă suprafața de pădure, după caz. Multe guverne aplică propriul program de tipul «un milion de copaci» în fiecare an pentru a încuraja implicarea cetățenilor. Implicarea cetățenilor este cheia reușitei unei astfel de inițiative.”, consideră ecologista.

Plantare copaci. Sursă: Virgin Radio

Am putea planta aproape patru milioane de copaci

Ana crede că implicarea tinerilor în procesul de reîmpădurire ar duce la rezultate rapide. „Se spune că într-o viaţă trebuie să faci cel puţin 3 lucruri: să ridici o casă, să faci un copil şi să plantezi un copac. În România, cei mai mulți copaci au fost plantați de organizații non-guvernamentale. Deși nu aș putea să aproximez care ar putea fi impactul dacă aceste organizații de voluntari ar fi sprijinite prin programe asemănătoare țărilor enumerate mai sus, o măsură precum cea aplicată de Filipine ar asigura nu numai un număr mare de copaci plantați anual, cât și înrădăcinerea unei practici atât de necesare, la nivel de obicei tradițional. Spre exemplu: dacă toți cei 380.000 de studenți înscriși la facultate în anul școlar 2019-2020 ar planta câte 10 copaci la absolvire, fără a lua în calcul rata de absolvire, în 2022 s-ar planta 3,8 milioane de copaci.”, transmite Ana Rădună.

Fotografii cover foto: Virgin Radio, Green Report, Imperator Travel, Eximtur, Alltur, Tip Trip

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol