26 septembrie 2021, 0:16

STUDIU.  A treia doză de AstraZeneca sporeşte imunitatea. Este de preferat un rapel cu Moderna sau Pfizer decât a doua doză AZ

Vaccin, rapel, doza trei. Și mai sunt apoi și combinațiile dintre vaccinuri. Iată unele răspunsuri, la o parte din întrebări.

O a treia doză de vaccin anti-Covid-19 produs de AstraZeneca poate fi eficientă în consolidarea imunităţii, fără a fi nevoie de modificări ale serului. Administrarea unei doze de vaccin Pfizer după prima doză de vaccin AstraZeneca (în locul celei de-a doua doze de AstraZeneca) oferă un răspuns imunitar mai bun.

Altfel spus, o combinaţie de vaccinuri, respectiv administrarea unei doze de vaccin Pfizer la patru săptămâni după o doză de vaccin AstraZeneca, sau INVERS, oferă un răspuns imunitar mai bun decât schema cu două doze de vaccin AstraZeneca, crescând concentraţia anticorpilor împotriva proteinei Spike prin care virusul se ataşează celulelor umane.

Sunt două dintre concluziile Universității Oxford, în urma efectuării unor studii.

Conform cercetării, administrarea unei a treia doze de vaccin AstraZeneca la şase luni după cea de-a doua doză din acest ser creşte considerabil nivelul anticorpilor şi de asemenea capacitatea organismului (prin celulele de memorie imunitară T) de a lupta împotriva infecţiei cu coronavirusul SARS-CoV-2, inclusiv variantele acestuia.

Unele răspunsuri, alte necunoscute

Directorul Grupului Oxford pentru Vaccinuri, Andrew Pollard, a mai menţionat însă că este în continuare prea devreme pentru a spune dacă în toamnă va fi nevoie de administrarea unei a treia doze de consolidare persoanelor deja vaccinate cu schema completă.

Deocamdată, adaugă el, datele din lumea reală examinate de Public Health England (PHE) arată că schema completă cu cele două doze încă oferă o bună protecţie, de peste 90%, împotriva spitalizărilor şi deceselor provocate atât de varianta britanică a coronavirusului (varianta Alpha), cât şi de varianta indiană (varianta Delta), în Europa cea din urmă fiind acum dominantă în Marea Britanie şi în Portugalia.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.