7 mai 2024, 1:03

Studiu. Bacteriile care “se hrănesc” cu metan ar putea reduce considerabil emisiile cu efect de seră

Un grup de cercetători de la Universitatea California Long Beach a propus folosirea unui grup de bacterii metanotrofe (care se hrănesc cu metan) pentru eliminarea metanului, mai exact pentru a-l transforma în mod natural în dioxid de carbon și biomasă (materie organică care poate fi recuperată ca energie).

Conform specialiştilor, toate bacteriile din acest grup “mănâncă metan, eliminându-l din aer și transformând o parte din el în celule ca sursă de proteine durabile”. În mod special, tulpina “methylotuvimicrobium buryatense 5GB1C” poate elimina eficient metanul chiar și când acesta este prezent în cantități mici. Oamenii de știință spun că la scară largă, această tehnologie are potențialul de a încetini încălzirea globală, scrie The Guardian.

De obicei, bacteriile metanotrofe se dezvoltă în medii cu niveluri ridicate de metan (între 5.000 și 10 mii de părți pe milion), iar concentrațiile normale din atmosferă au niveluri mult mai scăzute, de aproximativ 1,9 ppm, explică The Guardian. Totuşi, anumite zone, cum ar fi depozitele de deșeuri, câmpurile cultivate cu orez și sondele de petrol emit concentrații mai mari, de aproximativ 500 ppm.

“Bacteriile care consumă rapid metanul, în zonele cu concentrații mai mari, ar putea avea o contribuție uriașă la reducerea emisiilor, în special din agricultura din zone tropicale”, a declarat Euan Nisbet, profesor de științele pământului la Universitatea din Londra, comentând rezultatele.

Mary E Lidstrom, autorul principal al studiului, admite că pentru a putea folosi noua descoperire la scară largă, vor fi necesare mii de reactoare de înaltă funcționalitate: “Cel mai mare obstacol în calea implementării este de ordin tehnic: unitatea de tratare a metanului trebuie mărită de 20 de ori mai mult. Apoi, urmează capitalul de investiții și acceptarea publică”.

În prezent, majoritatea soluțiilor propuse pentru reducerea metanului se concentrează pe scăderea emisiilor, însă acest lucru nu este întotdeauna posibil, spun specialiștii. Aceștia subliniază faptul că sunt necesare atât strategii de eliminare a metanului, cât și de scădere a emisiilor pentru a îndeplini obiectivele climatice.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol