15 aprilie 2024, 17:45

STUDIU. Bărbații fumători au risc crescut de chelie

O meta-analiză recentă, publicată în Journal of Cosmetic Dermatology, arată că fumatul este un factor de risc pentru alopecia androgenetică (AGA), fiind cea mai cunoscută formă de cădere a părului la bărbați. Rezumând, concluziile analizei sunt:

  • Bărbații care au fumat sau fumează în prezent au o probabilitate de 1,8 ori mai mare de a dezvolta AGA în comparație cu nefumătorii.
  • Riscul de AGA crește la bărbații care fumează cel puțin 10 țigări pe zi, comparativ cu cei care fumează mai puțin.
  • Studiul a explorat, de asemenea, progresia AGA de la stadiile ușoare la cele severe, constatând un risc de 1,3 ori mai mare la fumători. Cu toate acestea, intensitatea fumatului nu a arătat o asociere semnificativă cu severitatea AGA.

Constatările subliniază importanța renunțării la fumat și a conștientizării, în special având în vedere impactul psihologic al AGA. Autorii subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine relația dintre fumat și căderea părului, mai ales că fumatul are efecte mai ample asupra părului, afectând ciclul de creștere foliculară și pigmentarea.

Acest studiu nu numai că se adaugă la tot mai multe dovezi care leagă fumatul de diverse probleme de sănătate, dar subliniază și necesitatea unor abordări integrate de asistență medicală, luând în considerare factori care țin de stilului de viață pentru managementul AGA.

Există și limitări ale analizei – dependența acesteia de studiile observaționale și lipsa de date despre nivelurile de nicotină, intensitatea fumatului și renunțarea la fumat în rândul participanților la studiu.

Alopecia androgenetică (AGA) este o formă de cădere a părului care afectează atât bărbații, cât și femeile. La bărbați, se manifestă prin retragerea liniei părului, conducând adesea la chelie – aproximativ 50% dintre bărbați sunt afectați de AGA până la 50 de ani. AGA este influențată de factori genetici și de prezența androgenilor (hormoni masculini) și este cea mai comună formă de cădere a părului la bărbați. Pe de altă parte, la femei, apare mai rar, iar părul doar se rărește semnificativ și nu apare chelirea completă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol