20 aprilie 2024, 14:33

Studiu. Cât de eficiente sunt măștile?

Într-un studiu recent postat pe serverul medRxiv, cercetătorii din Statele Unite au evaluat eficiența măștilor în prevenirea sindromului respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2).

În spațiile publice, măștile de față au jucat un rol crucial în prevenirea bolii. Deși acestea au fost recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în iunie 2020, există încă o lipsă de dovezi științifice cu privire la eficacitatea epidemiologică a măștilor de față împotriva transmiterii COVID-19, scrie News Medical.

Despre studiu

În studiul de față, cercetătorii au analizat eficiența măștilor faciale în limitarea transmiterii SARS-CoV-2 în comunitate, precum și în mediile de asistență medicală.

Echipa a efectuat o analiză sistematică pentru a identifica studiile relevante. Pentru studiu au fost recuperate articole doar în limba engleză. Constatările au fost raportate în conformitate cu criteriile Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA).

Trei membri ai echipei de studiu au analizat bibliotecile pentru a obține 1 732 de articole. Dintre acestea, 61 de articole cu text integral au îndeplinit criteriile necesare. Ulterior, un total de 13 studii au fost evaluate în cadrul studiului. Echipa a estimat riscul relativ, frecvențele, testele t și intervalele de încredere, acolo unde a fost necesar, pentru a calcula variația dintre cohortele care au raportat și nu au raportat utilizarea măștilor faciale în întregul grup de studiu și în mediile comunitare și de asistență medicală.

Rezultate

Rezultatele studiului au arătat că a fost analizat un total de 1 539 de subiecți din 13 studii, inclusiv patru studii bazate pe comunitate și nouă studii bazate pe asistență medicală.

Dintre aceștia, 243 de subiecți au avut infecții SARS-CoV-2, dintre care 97 care au purtat și 146 care nu au purtat mască de protecție. Echipa a observat că probabilitatea de a contracta o boală COVID-19 a fost de 7% în cazul purtătorilor de măști și de 52% în cazul celor care nu purtau măști.

Riscul relativ de a se infecta cu SARS-CoV-2 a fost de 0,13 pentru purtătorii de măști.

Mediul medical

În mediul medical, 9% dintre purtătorii de mască și 33% dintre cei care nu poartă mască au fost testați pozitiv la COVID-19. Mai mult, riscul relativ de a contracta COVID-19 a fost de 0,20 pentru persoanele care poartă măști în cadrul asistenței medicale.

În plus, în mediile comunitare, echipa a observat că 6% dintre purtătorii de măști și 83% dintre cei care nu poartă măști au fost testați pozitiv la SARS-CoV-2. Riscul relativ de contractare a COVID-19 în mediul comunitar a fost de 0,08 pentru purtătorii de măști.

Mediul medical vs mediul comunitar

Rezultatele au arătat o asociere între utilizarea unei măști și testarea pozitivă la COVID-19, deoarece peste 92% dintre subiecții care au purtat mască nu au fost testați pozitiv la COVID-19. Corelația dintre pozitivitatea la COVID-19 și purtarea unei măști faciale a variat considerabil între mediul medical și cel comunitar. În general, 50% dintre subiecții care nu au purtat mască nu au contractat COVID-19. În mod special, 83% și 33% dintre subiecții care nu au purtat mască de protecție în mediul comunitar și, respectiv, în cel medical au contractat COVID-19.

Concluzii

În general, constatările studiului au indicat că persoanele care poartă mască au fost mai puțin susceptibile de a contracta COVID-19 în mediile de asistență medicală și în cele comunitare.

Va fi necesar să se efectueze cercetări suplimentare pe măsură ce vor fi disponibile mai multe informații. Cercetătorii consideră că sunt necesare studii viitoare pentru a stabili impactul reglementărilor legate de utilizarea măștilor și al altor intervenții asupra transmiterii COVID-19.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol