14 aprilie 2024, 20:30

Studiu. Cât de mult ne place la mall? Românii au bătut toate recordurile

Brand Management, liderul pieței de indoor advertising din România, a anunțat rezultatele unui studiu calitativ realizat în perioada decembrie 2023 – ianuarie 2024, privind comportamentul de cheltuire al românilor în mall-uri, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Conform studiului, traficul în mall-uri a crescut cu 17,3% în decembrie 2023, comparativ cu anul trecut. Acest lucru se datorează, în principal, faptului că anul acesta românii nu s-au mai concentrat pe a pleca în vacanțe, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți, post-pandemie. Aceștia au preferat iarna aceasta să rămână în țară și să-și petreacă timpul liber cu familia și în centrele comerciale.

Creștere peste așteptări

„Ne așteptam la o creștere de 10% în ce privește traficul din mall-uri în perioada sărbătorilor, însă așteptările ne-au fost depășite. 8 din 10 români au petrecut timp în mall-uri în intervalul 20-31 decembrie 2023. Frenezia de a pleca, de a călători, apărută imediat ce s-au ridicat restricțiile din pandemie, s-a mai domolit. În plus, economiile făcute în perioada Covid s-au terminat iar prețurile au crescut chiar mai mult decât inflația. Ceea ce a creat niște condiții ideale pentru a petrece sărbătorile acasă iarna aceasta”, explică Georgian Drăghici, Director Comercial Brand Management.

Ce produse s-au cumpărat?

În ceea ce privește categoriile de produse cumpărate, cele mai populare au fost hainele (35%), bijuteriile și parfumurile (25%) și jucăriile (25%). De asemenea, a crescut semnificativ interesul pentru produsele electronice și electrocasnice (15%).

Timpul petrecut în mall-uri a crescut cu 40% în decembrie 2023, comparativ cu restul anului, adică de la 2 ore per vizită, în medie, la aproape 3 ore. Acest lucru se datorează, în principal, faptului că românii au avut mai mult timp liber la dispoziție.

Bărbați vs femei

Studiul a constatat, de asemenea, că bărbații au cumpărat mai multe cadouri, în timp ce femeile au petrecut mai mult timp în mall. Și dacă anul trecut studiile arătau că domnii cheltuie cu 10% mai mult decât doamnele, iată că tendințele s-au păstrat și de sărbători, cu mențiunea că suma cheltuită într-o vizită la mall a crescut și ea cu 20%, astfel că în luna decembrie bărbații au cheltuit, în medie, 362 lei versus 330, cât cheltuie femeile. Acest lucru se datorează, în principal, creșterii traficului dar și a prețurilor produselor.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol