24 septembrie 2020, 8:27

Studiu: Ce îi face pe români fericiți?

Un nou studiu realizat de compania de cercetare Ipsos concluzionează faptul că trei din zece români din mediul urban se consideră fericiţi, în timp ce doi din zece se consideră nefericiţi. Mai mult decât atât, pentru aceștia relațiile cu persoanele apropiate, respectiv familia, copiii sau prietenii, reprezintă principalul motiv de fericire pentru 57% din locuitorii de la oraș.

Misiunea studiului a fost aceea de a înțelege cât de fericiți sunt românii și mai mult, ce anume îi face fericiți. Astfel că, aceștia au avut de ales o notă de la zero (foarte nefericit) la 10 (foarte fericit), pentru a-și exprima opinia, iar în urma contorizării datelor, cercetătorii au constatat că doar 30% dintre respondenți se declară fericiți. Caracteristicile celor care au răspuns pozitiv la întrebările din chestionar, arată faptul că aceștia locuiesc în oraşe de mărime medie, sunt căsătoriţi, au copii şi au venituri peste medie. Totodată, potrivit studiului sunt optimişti, altruişti, sociabili şi prietenoşi şi râd zilnic.

Ce este cu adevărat important?

Pentru românii fericiți, participanți la studiu, familia este foarte importantă, iar cariera și planurile profesionale ocupă locul doi în ierarhia priorităților acestora, dar nu este neglijată. Românii fericiți participă zilnic la activităţi legate de educaţia copiilor, îşi alocă timp pentru a se juca cu aceştia şi au o relaţie strânsă cu partenerul de viaţă, dar îşi fac timp şi pentru ei: merg la cursuri de dezvoltare personală, se duc mai des la teatru, cinema sau spa şi îşi schimbă des garderoba.

Sursă foto: fingerlakeseatsmartnewyork.org

Independenţi, se bazează pe forţele proprii şi nu se tem de schimbări, fiind mereu în căutare de lucruri noi. Persoanele acestea se declară active, mereu în mişcare, fac des călătorii şi consumă rar alcool, majoritatea fiind nefumători.

Aproape jumătate din respondenţi (49%) se consideră mulţumiţi, alegând nota 7 sau 8 pe scala fericirii. Persoanele din această categorie admit că nu participă activ la creşterea şi educarea copiilor, nu ies în oraş cu prietenii şi ies rar sau deloc împreună cu partenerul.   Pe de altă parte, unul din cinci români din mediul urban se simte nefericit. Cei din această categorie sunt necăsătoriţi, trăiesc în oraşe mari, nu au copii, sunt pesimişti, nu obişnuiesc să râdă şi plâng des.

Stabilitate financiară versus vacanţe exotice 

Potrivit studiului relațiile sunt de cuplu sunt cele care îi fac pe români fericiți. Astfel că, persoanele căsătorite valorizează în primul rând familia, copiii, părinţii. La o distanţă considerabilă pe lista motivelor de fericire se află job-ul/ cariera (9%), sănătatea (9%), viaţa, în general (9%), banii şi stabilitatea financiară (8%), vacanţele şi călătoriile (6%) sau micile bucurii ale vieţii/ lucrurile mărunte (5%).Bărbaţii au o perspectiva pragmatică şi sunt motivaţi mai degrabă de viaţă, în general sau de bani şi stabilitate financiară, în timp ce femeile consideră că, dincolo de copii, fericirea este adusă de vacanţe şi călătorii, lucruri mărunte sau chiar dragoste. Tot femeile îşi menţionează soţul/partenerul că motiv de fericire într-o proporţie mai mare faţă de bărbaţi (8% faţă de 3%).

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.