27 aprilie 2024, 11:25

Studiu: Ce moștenim de la tatăl nostru și ce moștenim de la mama noastră?

”Ești atât de frumos, ești atât de înțelept! Am avea copii minunați, dacă am fi împreună”. O doamnă l-ar fi abordat astfel pe scriitorul irlandez Oscar Wilde, făcându-i o astfel de propunere. – ”Ce se va întâmpla dacă vor moșteni mintea ta și frumusețea mea? ”– i-ar fi răspuns poetul.

Deși au trecut peste o sută de ani de atunci, oamenii de știință încă nu pot răspunde de la cine moștenim frumusețea și de la cine moștenim inteligența. Tot ce știm este că o parte dintre genele noastre le obținem de la mama și altele de la tatăl nostru. Este creat astfel un set unic de instrucțiuni moleculare pentru viață.

Genele tatălui, și nu ale mamei, sunt cele care sunt în mare măsură responsabile pentru caracteristicile noastre individuale, potrivit celor mai recente cercetări efectuate de oamenii de știință de la Facultatea de Medicină a Universității din Carolina de Nord.

În plus, o anumită regularitate a fost deja descoperită la oameni: genele primite de la tată tind să sprijine creșterea fătului, în timp ce cele primite de la mamă o limitează.

Alte două gene care influențează dezvoltarea copilului în uter duc o luptă similară, scrie ediția poloneză a Newsweek.

Oamenii de știință de la Universitatea din sudul Danemarcei susțin în Nature Communications că ne moștenim tendința spre obezitate de la tată.

Varianta genei H19 de la tată favorizează dezvoltarea țesutului adipos alb, care se depune pe abdomen, coapse și fese și poate cauza, printre altele, obezitate, diabet, boli cardiovasculare și tulburări metabolice.

La rândul său, cantitatea de grăsime brună pe care o avem va depinde de fragmentul de ADN moștenit de la mama noastră, cred oamenii de știință danezi.

Grăsimea brună este uneori numită grăsime bună, deoarece crește metabolismul și ajută la menținerea unei greutăți sănătoase.

În același timp, nu toți cercetătorii sunt convinși că genele tatălui nostru au o influență mai mare asupra noastră. Genele care provin în mod egal de la ambii părinți se găsesc în nucleul celulei, dar celula fecundată conține un alt set de ADN care este ascuns în mitocondrii.

Pe acesta l-am moștenit doar de la mama noastră. Acest lucru sugerează că avem mai multe în comun cu mama noastră decât cu tatăl nostru.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol