18 aprilie 2024, 21:07

Studiu. Cercetătorii israelieni au creat în premieră embrioni sintetici de șoarece

Cercetătorii israelieni au creat în premieră embrioni sintetici de șoarece, fără a folosi spermatozoizi sau ovule, dezvoltați într-un uter artificial timp de opt zile. Realizarea este un pas important în crearea organelor artificiale umane.

Potrivit unui studiul publicat în prestigioasa revistă științifică Cell, cercetătorii de la Institutul Weizmann din Israel au observat că celulele stem de la șoareci au potențialul de a se autoasambla în structuri timpurii asemănătoare embrionilor.

Astfel, au reușit să creeze embrioni artificiali, cu tract intestinal, începuturile unui creier și o inimă care bate, și care s-au dezvoltat timp de opt zile.

În mod remarcabil, arătăm că celulele stem embrionare generează embrioni sintetici întregi, ceea ce înseamnă că acestea includ placenta și sacul vitelin care înconjoară embrionul”, a spus profesorul Jacob Hanna, care a condus cercetarea.

Cunoscuți sub numele de embrioni sintetici, deoarece sunt creați fără ovule fertilizate, se așteaptă ca structurile vii, pe termen scurt, să ducă la o înțelegere mai profundă a modului în care organele și țesuturile se formează în timpul dezvoltării embrionilor naturali.

Pe termen lung, cercetătorii consideră că astfel ar putea reduce, de asemenea, experimentele pe animale și ar putea deschide calea pentru noi surse de celule și țesuturi pentru transplantul uman. De exemplu, celulele pielii de la un pacient cu leucemie ar putea fi transformate în celule stem din măduva osoasă pentru tratarea bolii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol