26 septembrie 2020, 21:31

Studiu: Copii de până la 3 ani accesează aplicații destinate adulților

Ne distrăm când pisicuțele sau cățeii de companie ne acompaniază la scormonirea rețelelor de socializare sau când jucăm vreun joc, ba chiar le instalăm programe speciale, destinate lor, animalelor de companie, pe tabletă sau smartphone. Cum să nu ne amuze când un copil chiar de până în trei ani ne ia telefonul mobil din mână și-l butonează ca un profesionist? E o mândrie, nu? Semn de deșteptăciune, ar spune majoritatea.

Comod

Ba, mai mult, pe timp de pandemie, când ne-am trezit cu două sarcini pe cap – lucrul de acasă și copiii de supravegheat – mulți am spus merci când i-am văzut solicitându-ne tabletele sau telefoanele mobile. Se jucau, era liniște în casă, iar noi găseam echilibrul necesar continuării zilei.

Ei, bine, nu mulți iau în calcul pericolele care însoțesc aceste obiceiuri.  Copii de până la 3 ani au ajuns să acceseze aplicații destinate utilizatorilor cu vârsta de peste 17 ani, cu teme pentru adulți, potrivit unui nou studiu publicat de CNN.

Relaxarea regulilor

Regulile privind timpul petrecut în fața calculatoarelor / telefoanelor pentru copii s-au mai relaxat în pandemie, observă autorii studiului.

Atât timp cât mănâncă sănătos, fac exercițiu, dorm (…) cred că este OK să fii un pic mai indulgent cu regulile la ecran“, a spus pediatrul și autorul dr. Tanya Altmann.

Acest lucru nu înseamnă însă că părinții trebuie să fie mai puțin vigilenți în ce privește conținutul a ceea ce urmăresc cei mici.

Studiul

Studiul a urmărit utilizarea telefoanelor de către 350 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 4 ani, pentru o perioadă de nouă luni, între 2018 și 2019.

Am găsit zeci de aplicații cu conținut violent”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Jenny Radesky.

Practic, studiul a găsit până la 85 de aplicații diferite pe telefoanele preșcolarilor, inclusiv jocuri violente, precum „Bunica” – un joc de groază în care o bunică îi omoară pe cei care sunt blocați într-o casă, „Shooter teroriste” – care utilizează mitraliere și arme cu lunetă pentru a ucide dușmani și altele.

Cât de mult stau pe YouTube

O altă constatare interesantă a fost cât de mult stau cei mici pe YouTube, a spus Radesky.

Cele mai utilizate aplicații în rândul copiilor de 3 și 4 ani din studiu au fost YouTube și YouTube Kids, urmate de browsere, galerii de fotografii și fotografii și servicii de streaming video, precum Netflix.

Poate vă întrebați în ce măsură copii de 3 și 4 ani au putut naviga pe YouTube sau Netflix sau alte motoare de navigare, ținând cont de nivelul lor de dezvoltare și de competențele în materie de lectură.

Ușor de răspuns, potrivit lui Radesky: ”Utilizează microfonul. Văd copii făcând asta zilnic. Hei, Google, găsește-mi Grand Theft Auto!”, și problema e rezolvată.

Chiar și bebelușii

Cei mai mulți părinți le permit copiilor lor să se joace sau să vizioneze videoclipuri pe smartphone-urile lor, în timp ce până la 75% dintre copiii mici au propriile tablete. Părinții permit chiar și bebelușilor dispozitivele mobile.

Studiile arată, însă, că prea mult timp petrecut pe ecrane poate afecta modul în care crește creierul unui copil. Un studiu publicat anul trecut a constatat că cei care au folosit telefoanele mai mult de o oră pe zi au avut niveluri mai scăzute de dezvoltare în materia albă a creierului – un domeniu cheie pentru dezvoltarea limbii, alfabetizare și abilități cognitive.

Același studiu repetat pe copii de 3-5 ani care citesc frecvent cărți a arătat o creștere a materiei albe.

Încercați să jucați câteva jocuri, iar dacă acestea sunt nepotrivite, dezinstalați-le! Google Family Link și Apple Screen Time permit și ele controale parentale”, recomandă Radesky.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.