5 aprilie 2020, 0:46

Studiu: Creierele copiilor care petrec mult timp pe dispozitive mobile par să prezinte anumite modificări

Un grup de cercetători de la National Institutes of Health (NIH) din SUA  au realizat un studiu potrivit căruia creierele copiiilor care petrec foarte mult timp navigând pe internet și folosind în exces dispozitivele mobile, par să aibă anumite modificări.

Studiul s-a bazat pe analiza creierelor a 4500 de copii cu vârste cuprinse între nouă şi zece ani în 21 de centre, pentru a vedea dacă utilizarea intensivă a jocurilor video şi timpul petrecut pe internet au o anumită influenţă asupra dezvoltării lor.

Primele rezultate ale acestui studiu, realizat cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică (RMN), arată „urme diferite” în creierele copiilor care folosesc smartphone-uri, tablete şi jocuri video mai mult de şapte ore pe zi, a explicat unul dintre autorii studiului, medicul Gaya Dowling, pentru emisiunea informativă „60 Minutes”.

Examenul IRM a evidenţiat o subţiere prematură a cortextului, scoarţa cerebrală care analizează informaţiile transmise creierului de cele cinci simţuri. Subţierea cortexului „este considerată ca un proces de îmbătrânire”, a explicat aceeaşi cercetătoare, subliniind că nu se ştie deocamdată cu certitudine dacă acest proces este unul nefast. „Nu ştim dacă el este cauzat de timpul petrecut în faţa ecranelor. Nu ştim încă dacă este un lucru rău”, scrie Agerpres citând CBS.

„Există, deci, mai multe şanse ca oamenii să acţioneze impulsiv şi să utilizeze reţelele de socializare într-o manieră compulsivă decât, de exemplu, să se ocupe puţin de ei”, a explicat medicul  Kara Bagot.

Rezultatele acestei cercetări vor începe să fie publicate în prima parte a anului 2019.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.