27 februarie 2024, 10:48

Studiu: Creierul are un sistem remarcabil de reciclare a celulelor

Oamenii de știință americani au făcut o descoperire revoluționară asupra modului în care celulele creierului reușesc să înlocuiască eficient proteinele mai vechi.

Acest proces este unul cheie pentru menținerea unei comunicări neuronale eficiente și pentru asigurarea unei funcții cognitive optime.

Publicat în  revista Frontiers in Cell Development and Biology, studiul realizat de cercetători de la Universitatea Auburn detaliază modul în care proteinele mai vechi din celulele creierului sunt transportate pentru reciclare.

„Celulele din creier înlocuiesc în mod regulat proteinele mai vechi pentru a menține o gândire eficientă”, explică dr. Michael W. Gramlich, profesor asistent de fizică la Universitatea Auburn.

Cu toate acestea, mecanismul exact al modului în care proteinele mai vechi sunt direcționate pentru a fi transportate acolo unde trebuie reciclate a rămas o întrebare deschisă până acum, spune el.

Cercetările echipei arată că o cale specifică reglează modul în care proteinele mai vechi sunt transportate către corpul celular, unde sunt reciclate, permițând noilor proteine să le ia locul.

Această descoperire are implicații profunde pentru înțelegerea sănătății creierului.

Fără o înlocuire eficientă a proteinelor, neuronii din creier s-ar degrada în timp și ar deveni mai puțin eficienți.

Dr. Gramlich spune că studiul dezvăluie o cale reglabilă care poate fi modulată pentru a se adapta la creșterea sau scăderea funcției creierului care previne degradarea neuronilor în timp.

Am fost surprinși să descoperim că un singur mecanism simplu și reglabil determină momentul în care proteinele mai vechi sunt alese pentru a fi reciclate”, remarcă dr. Gramlich, subliniind semnificația rezultatelor cercetării.

Cercetarea face parte dintr-o serie care se concentrează pe traficul și plasticitatea neuronală și învățare.

Echipa a utilizat o combinație de tehnici, inclusiv microscopie cu fluorescență, culturi de celule hipocampale și analize computaționale, pentru a determina mecanismele care mediază traficul veziculelor sinaptice mai vechi înapoi în corpul celular.

Cercetătorii de la Auburn sugerează potențiale aplicații ale acestor rezultate, inclusiv în aprofundarea cunoștințelor privind sănătatea creierului și afecțiunile neurologice degenerative.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol