19 aprilie 2024, 14:47

STUDIU. Depresia nu este, probabil, cauzată de un dezechilibru chimic în creier. Atunci de ce mai luăm antidepresive?

Teoria serotoninei în cazul depresiei a fost promovată încă din anii ’90, dar noile cercetări o pun sub semnul întrebării.

De-a lungul a trei decenii, oamenii au fost inundați cu informații care sugerează că depresia este cauzată de un „dezechilibru chimic” în creier – și anume un dezechilibru al unei substanțe chimice cerebrale numite serotonină. Cu toate acestea, noile cercetări arată că dovezile nu o susțin, scrie IFLScience care citează The Conversation și Nature.com.

Teoria serotoninei

Deși a fost propusă pentru prima dată în anii 1960, teoria serotoninei în depresie a început să fie promovată pe scară largă de către industria farmaceutică în anii 1990, în asociere cu eforturile acesteia de a comercializa o nouă gamă de antidepresive, cunoscute sub numele de inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei sau SSRI. Ideea a fost, de asemenea, susținută de instituții oficiale precum Asociația Americană de Psihiatrie, care încă mai spune publicului că „diferențele dintre anumite substanțe chimice din creier pot contribui la simptomele depresiei”.

Antidepresive dimineața, la prânz și seara

Nenumărați medici au repetat mesajul în întreaga lume, în cabinetele lor private și în mass-media. Oamenii au acceptat ceea ce li s-a spus. Și mulți au început să ia antidepresive pentru că au crezut că au ceva în neregulă cu creierul lor, care necesita un antidepresiv pentru a fi reparat. În perioada acestei campanii de marketing, utilizarea antidepresivelor a crescut dramatic, iar acum sunt prescrise la unul din șase adulți din Anglia, de exemplu.

Dubii

De mult timp, anumiți academicieni, inclusiv unii psihiatri de frunte, au sugerat că nu există dovezi satisfăcătoare care să susțină ideea că depresia este rezultatul unei serotonine anormal de scăzute sau inactive. Alții continuă să susțină această teorie. Cu toate acestea, până în prezent, nu a existat o analiză cuprinzătoare a cercetărilor privind serotonina și depresia care să permită concluzii ferme în ambele sensuri.

La prima vedere, faptul că antidepresivele de tip SSRI acționează asupra sistemului serotoninic pare să susțină teoria serotoninei în depresie. SSRI-urile cresc temporar disponibilitatea serotoninei în creier, dar acest lucru nu implică neapărat faptul că depresia este cauzată de opusul acestui efect.

Există și alte explicații pentru efectele antidepresivelor. De fapt, testele cu medicamente arată că antidepresivele abia se disting de un placebo (pastila fictivă) atunci când vine vorba de tratarea depresiei. De asemenea, antidepresivele par să aibă un efect generalizat de adormire a emoțiilor, care poate influența starea de spirit a oamenilor, deși nu știm cum se produce acest efect și nici nu știm prea multe despre el.

Prima analiză cuprinzătoare

Începând cu anii 1990, au existat numeroase cercetări privind sistemul serotoninei, dar acestea nu au fost colectate sistematic până acum. S-a efectuat o analiză „umbrelă” care a implicat identificarea și colectarea sistematică a analizelor existente ale dovezilor din fiecare dintre principalele domenii de cercetare privind serotonina și depresia. Deși în trecut au existat analize sistematice ale domeniilor individuale, niciuna nu a combinat dovezile din toate domeniile diferite adoptând această abordare.

Un domeniu de cercetare  inclus a fost cercetarea care a comparat nivelurile de serotonină și produsele sale de degradare în sânge sau în lichidul cerebral. În general, aceste cercetări nu au arătat o diferență între persoanele cu depresie și cele fără depresie.

Un alt domeniu de cercetare s-a concentrat asupra receptorilor de serotonină, care sunt proteine de la capetele nervilor cu care se leagă serotonina și care pot transmite sau inhiba efectele serotoninei. Cercetările asupra celui mai frecvent investigat receptor de serotonină au sugerat fie că nu există nicio diferență între persoanele cu depresie și cele fără depresie, fie că activitatea serotoninei era de fapt crescută la persoanele cu depresie – opusul predicției teoriei serotoninei.

Cercetările privind „transportatorul” de serotonină, adică proteina care ajută la terminarea efectului serotoninei (aceasta este proteina asupra căreia acționează SSRI), au sugerat, de asemenea, că, în orice caz, a existat o activitate crescută a serotoninei la persoanele cu depresie. Cu toate acestea, aceste constatări pot fi explicate prin faptul că mulți dintre participanții la aceste studii folosiseră sau foloseau în prezent antidepresive.

Depresia poate fi indusă?

S-au analizat, de asemenea, dacă depresia poate fi indusă la voluntari prin scăderea artificială a nivelului de serotonină. Două analize sistematice din 2006 și 2007 și un eșantion din cele mai recente zece studii (la momentul în care a fost efectuată cercetarea actuală) au constatat că scăderea serotoninei nu a produs depresie la sute de voluntari sănătoși. Una dintre revizuiri a arătat dovezi foarte slabe ale unui efect într-un subgrup mic de persoane cu antecedente familiale de depresie, dar aceasta a implicat doar 75 de participanți.

Variația genetică

Studiile foarte mari, care au implicat zeci de mii de pacienți, au analizat variația genetică, inclusiv gena care are instrucțiunile pentru fabricarea transportorului de serotonină. Acestea nu au găsit nicio diferență în frecvența varietăților acestei gene între persoanele cu depresie și controalele sănătoase.

Deși un studiu timpuriu celebru a găsit o relație între gena transportatorului de serotonină și evenimentele stresante din viața de zi cu zi, studii mai mari și mai cuprinzătoare sugerează că nu există o astfel de relație. Cu toate acestea, evenimentele de viață stresante în sine au exercitat un efect puternic asupra riscului ulterior al oamenilor de a dezvolta depresie.

Unele dintre studii au arătat dovezi că antidepresivele pot reduce de fapt concentrația sau activitatea serotoninei.

Fără dovezi

Teoria serotoninei (a depresiei) a fost una dintre cele mai influente și mai cercetate teorii biologice privind originea depresiei. Studiul nostru arată că acest punct de vedere nu este susținut de dovezi științifice. De asemenea, pune sub semnul întrebării baza utilizării antidepresivelor.

Se presupune că majoritatea antidepresivelor utilizate în prezent acționează prin intermediul efectelor lor asupra serotoninei. Unele afectează, de asemenea, substanța chimică cerebrală noradrenalină. Dar experții sunt de acord că dovezile privind implicarea noradrenalinei în depresie sunt mai slabe decât cele privind serotonina.

Nu există niciun alt mecanism farmacologic acceptat pentru modul în care antidepresivele ar putea afecta depresia. Dacă antidepresivele își exercită efectele ca placebo sau prin amorțirea emoțiilor, atunci nu este clar că fac mai mult bine decât rău.

Cu toate că privirea depresiei ca pe o tulburare biologică poate părea că ar reduce stigmatizarea, de fapt, cercetările au arătat contrariul și, de asemenea, că persoanele care cred că propria depresie se datorează unui dezechilibru chimic sunt mai pesimiste în ceea ce privește șansele lor de recuperare.

Este important ca oamenii să știe că ideea că depresia rezultă dintr-un „dezechilibru chimic” este ipotetică. Și nu înțelegem ce efect are asupra creierului creșterea temporară a serotoninei sau alte modificări biochimice produse de antidepresive. În cpncluzie, este greu de spus că administrarea de antidepresive SSRI este utilă, sau chiar complet sigură. Oamenii au nevoie de toate aceste informații pentru a lua decizii în cunoștință de cauză dacă să ia sau nu antidepresive.

Foto: unsplash.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol