5 mai 2024, 6:28

Studiu despre dezinformarea online ce ar putea răsturna tot ce credeam despre combaterea acestui fenomen

Utilizatorii care apelează la căutarea online pentru a verifica dacă o știre este falsă sau nu devin mai predispuși să o creadă. Căutarea online făcută cu scopul de a evalua veridicitatea diverselor conținuturi crește de fapt probabilitatea de a crede dezinformarea. Aceasta este concluzia îngrijorătoare a unui studiu publicat recent în revista Nature, care a găsit “dovezi substanțiale” în acest sens.

Experimentul a constat în a cere câtorva mii de oameni să evalueze acuratețea articolelor de știri – atât reale, cât și false – prin apelul la căutări online. În mod paradoxal, căutarea online pentru a evalua știrile cu ajutorul motoarelor de căutare de tipul Google a crescut, de fapt, nivelul de dezinformare.

Potrivit studiului, acest lucru se datorează existenței unor goluri de date și de informații, adică spații informaționale populate de conținuturi neveridice, în care se pot afunda cu ușurință persoanele care sunt tentate să își realizeze propria cercetare privind subiecte și teme controversate.

Rezultatele surprinzătoare ale studiului arată limitele utilizării pașilor recomandați până în acest moment pentru a demontarea conținuturilor false.

Rezultatele prezentate în articolul din revista Nature Acest evidențiază nevoia unor programe mai bune de alfabetizare media și a unor răspunsuri îmbunătățite din partea motoarelor de căutare.

Articolul subliniază că strategiile de alfabetizare media tebuie să depășească faza în care pun accentul doar pe „căutarea” suplimentară de informații online.

Soluțiile autentice și durabile la o problemă care constituie un risc existențial la adresa societăților democratice trebuie să fie rezultatul unui parteneriat între platformele digitale (inclusiv motoarele de căutare) și sursele de cunoaștere valide și documentate.

Foto: SciTechDaily.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol