21 mai 2024, 0:51

Studiu: Doar 57 de companii – responsabile pentru 80% din emisiile globale de CO2

Un nou studiu arată că 57 de companii producătoare de petrol, gaz, cărbune și ciment, atât de stat, cât și private, au legătură directă cu 80% din emisiile de CO2. Cu toate că s-a promis reducerea emisiilor prin semnarea Acordul de la Paris din 2016, realitatea este alta: producția și emisiile au crescut.

Potrivit datelor adunate în Baza de Date Carbon Majors majoritatea acestor giganți industriali și-au crescut producția de combustibili fosili și emisiile asociate, în loc să le diminueze. ExxonMobil, Shell, BP, Chevron și TotalEnergies conduc în acest clasament, fiecare contribuind cu cel puțin 1% la totalul emisiilor globale. Notabil este că producătorii statali, în special din sectorul cărbunelui asiatic, au înregistrat cea mai mare creștere a emisiilor.

Pentru a contracara aceste tendințe îngrijorătoare, raportul sugerează o reducere semnificativă și imediată a utilizării cărbunelui, petrolului și gazului, conform recomandărilor Panelului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) și Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), pentru a menține încălzirea globală sub pragul critic de 1.5°C. În fața schimbărilor climatice, determinate parțial de CO2, NASA și Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) confirmă că, deși procentul de CO2 din atmosferă pare mic, impactul său asupra temperaturilor globale și a mediului este substanțial, subliniind necesitatea unei acțiuni globale concertate pentru a aborda această criză fără precedent.

Baza de Date Carbon Majors este un proiect care urmărește emisiile de gaze cu efect de seră provenite din combustibilii fosili și ciment produse de companii mari din industria energetică.

Această bază de date identifică și urmărește entitățile responsabile pentru o parte semnificativă a emisiilor globale de CO2 și furnizează informații importante pentru înțelegerea impactului acestor companii asupra schimbărilor climatice.

Aceasta a fost utilizată în cazuri judiciare împotriva companiilor din industria cimentului și în procese din SUA, contribuind la schimbarea perspectivei despre cine poartă responsabilitatea pentru criza climatică.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol