24 aprilie 2024, 20:50

Studiu.  Dorința sexuală nu ține întotdeauna cont de vârstă

Un studiu online recent a explorat modul în care se schimbă dorința sexuală odată cu vârsta și a constatat că aceasta este cea mai mare între 30 și 40 de ani, atât la bărbați, cât și la femei.

Ea a fost sensibil mai scăzută doar la respondenții cu vârsta de peste 60 de ani.

În medie, bărbații au raportat niveluri mai ridicate de dorință sexuală decât femeile. Studiul a fost publicat în Archives of Sexual Behavior.

Dorința sexuală reprezintă experiența gândurilor sexuale, fanteziile și motivația de a se angaja în activități sexuale. Ea este asociată pozitiv cu bunăstarea. Studiile anterioare au sugerat că dorința sexuală scade odată cu vârsta, dar ipotezele privind vârsta specifică la care dorința sexuală este cea mai mare diferă.

Studiile au arătat, de asemenea, o variabilitate individuală substanțială în ceea ce privește nivelul dorinței sexuale.

Sondaj online

Din acest motiv, studiul factorilor care prezic dorința sexuală a atras un mare interes pentru cercetare. Dorința sexuală poate fi diadică (dorința de activitate sexuală cu un partener) sau solitară (dorința de activitate sexuală solitară, cum ar fi masturbarea).

Pentru studiul lor, Larissa L. Wierczorek de la Universitatea din Hamburg și colegii săi au analizat o parte din datele unui sondaj online privind atitudinile sociale și personalitatea pentru a examina relația dintre dorința sexuală, vârstă, masculinitate și atractivitate.

Eșantionul studiului a fost format din 8.150 de participanți cu vârste cuprinse între 15 și 80 de ani, dar predominant foarte tineri, care au fost recrutați prin intermediul mai multor platforme de socializare în perioada de unsprezece ani dintre 2007 și 2018.

Participanții au fost predominant femei (67,88%) și 72,17% s-au identificat ca fiind heterosexuali.

Datele analizate în acest studiu au inclus autoevaluări a două tipuri de dorință sexuală diadică – față de partener, față de o „persoană atractivă” și față de ei înșiși (Sexual Desire Inventory-2, SDI-2), precum și o evaluare generală a dorinței sexuale și autoevaluări ale propriei masculinități, atractivitate și sănătate (participanții au evaluat cât de masculini/atractivi/sănătoși se consideră a fi pe o scară de 7 puncte).

Bărbați vs femei

Rezultatele au arătat că asocierea dintre vârstă și dorința sexuală nu este atât de directă. În timp ce mediile tuturor tipurilor de dorință sexuală au atins un vârf aproximativ între 30 și 40 de ani, diferențele individuale au fost destul de pronunțate. Valorile medii ale dorinței sexuale față de o „persoană atractivă” au fost vizibil mai mici doar la participanții cu vârsta de peste 60 de ani.

Același lucru a fost valabil și pentru dorința sexuală față de partener pentru femei, dar nu și pentru bărbați.

La bărbați, dorința sexuală medie față de partener a fost destul de stabilă în toate grupele de vârstă. Dorința sexuală solitară părea pronunțat stabilă atât la bărbați, cât și la femei. Cu toate acestea, diferențele individuale în ceea ce privește dorința sexuală cresc puternic la participanții cu vârsta de peste 60 de ani, mulți dintre ei raportând doar o ușoară scădere sau chiar o creștere, iar alții raportând o scădere puternică.

Bărbații, în medie, au raportat o dorință sexuală mai puternică decât femeile. Nivelurile mai ridicate de masculinitate au prezentat o asociere foarte slabă cu o sexualitate generală mai mare și cu cele două tipuri de dorință sexuală diadică, dar numai la bărbați.

Nivelurile mai ridicate de atractivitate autoevaluată au fost asociate cu o dorință sexuală diadică mai mare atât la bărbați, cât și la femei, dar asocierile au fost foarte slabe.

Studiul, intitulat „Efectele vârstei asupra dorinței sexuale diadice și solitare a femeilor și bărbaților”, a fost realizat de Larissa L. Wieczorek, Meredith Chivers, Monica A. Koehn, Lisa M. DeBruine și Benedict C. Jones.

Sursă: PsyPost 

Foto: Unsplash


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol