26 august 2023, 7:30

Studiu: Efectul neașteptat al conversațiilor telefonice asupra tensiunii arteriale

Un nou studiu realizat de cercetători din China a examinat impactul convobirilor la telefonul mobil asupra creşterii tensiunii arteriale.

Rezultatele cercetării lor au fost publicate într-un jurnal medical. Potrivit datelor obţinute, dacă o persoană vorbeşte la telefonul mobil mai mult de jumătate de oră pe săptămână, riscul creşterii tensiunii arteriale se măreşte cu 12% comparativ cu persoanele care vorbesc mai puţin.

Într-un studiu mai detaliat, s-a descoperit că rolul principal în acest sens îl joacă timpul petrecut pe reţelele de socializare prin intermediul dispozitivului mobil.

Persoanele care vorbesc una până la trei ore pe săptămână aveau un risc cu 13% mai mare de hipertensiune arterială. Cei care vorbesc timp de patru până la şase ore au un risc şi mai mare – 16%.

Mai mult de şase ore pe săptămână petrecute la telefonul mobil înseamnă un risc cu 25% mai mare de creştere a tensiunii arteriale.

Experţii recomandă menţinerea la minimum a conversaţiilor pe telefonul mobil, pentru o inimă sănătoasă.

Hipotensiunea arterială, cunoscută și sub denumirea de tensiune mică, este un simptom care poate provoca amețeli și leșin (sincopa). Este mai puțin probabil ca hipertensiunea arterială să cauzeze probleme, însă uneori poate indica prezența unei afecțiuni subiacente.

Tensiunea arterială este compusă din două numere, afișate unul sub altul. Primul număr reprezintă tensiunea sistolică, adică nivelul presiunii în artere atunci când inima se contractă și pompează sânge.

Cel de-al doilea număr este tensiunea diastolică și reprezintă nivelul presiunii în artere atunci când inima se relaxează și primește o nouă cantitate de sânge. Un adult cu tensiune mică are de obicei o valoare mai mică de 90/60 milimetri de mercur (mm Hg).

Potrivit specialiștilor, medicii nu consideră în general ca tensiunea arterială scăzută este o problemă decât în momentul în care provoacă semne și simptome vizibile.

Tensiunea arterială foarte scăzută poate fi un semn al unei reacții alergice sau al unei hemoragii interne. Poate pune viața în pericol dacă oxigenul și nutrienții nu pot ajunge la creier, inima și alte organe vitale.

Cu toate acestea, este, în general, mai bine să aveți tensiune mică în mod persistent decât hipertensiune arterială, deoarece riscul de apariție a diferitelor probleme de sănătate este mai mic.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol