29 martie 2024, 15:00

Studiu făcut de Universitatea București: Pâinea neambalată poate fi contaminată cu COVID-19

În țara noastră, mai mult de jumătate din pâinea vândută este neambalată.

Cercetătorii din Universitatea București au realizat un studiu în care au demonstrat că virusul SARS-CoV-2 rămâne ore bune pe pâine.

Cercetătorii se așteptau ca virusul să fie distrus de procesele chimice din pâine, dar se pare că a fost detectat ore bune după contaminare, scrie ziare.com.

Virusul nu penetrează ambalajul

În cazul în care o persoană contaminată sau infectată cu Sars-CoV-2 atinge un produs ambalat, virusul nu penetrează ambalajul, arată rezultatele studiului.

”Studiul și-a propus să determine persistența și riscul de transmitere a virusului SarsCoV-2, agentul COVID-19, prin intermediul suprafețelor de polietilenă/polipropilenă utilizate la ambalarea produselor de panificație. De asemenea, rezultatele studiului vor putea conduce la identificarea unor soluții virucide pentru decontaminarea ambalajelor și produselor preambalate, în vederea inactivării virusurilor transmise de la persoane contaminate, precum și la formularea unor propuneri de măsuri pentru evitarea contaminării pe întreg ciclul de viață al produselor de panificație.”, se arată pe site-ul Universității.

Dacă fructele și legumele pot fi curătațe, pâinea neambalată nu poate trece prin acest proces.

Din studiu mai rezultă că virusul nu poate să străbată ambalajul. Studiul Universității București propune o soluție simpla și anume ambalarea pâinii.

România produce zilnic o cantitate de aproximativ 4.000 de tone de pâine.

Reacţie

Directorul general al ANPC, Paul Anghel, afirmă că nu există dovezi potrivit cărora virusul SARS-CoV-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, iar rezultatele preliminare ale studiului prezentat de Universitatea din Bucureşti contrazic declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

„Având în vedere ultimele ştiri apărute în presă, despre cum se poate transmite virusul SARS-CoV-2 prin alimente şi în special prin pâine, consider că este de datoria mea, în calitate de director general al ANPC, să atrag atenţia supra efectelor acestui tip de ştiri asupra încrederii consumatorilor în anumite produse (de bază) şi asupra industriei de profil. Rezultatele făcute publice de Universitatea Bucureşti se contrazic oarecum cu declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) potrivit cărora nu există dovezi că virusul SARS-CoV-2 s-ar transmite prin consumul de alimente”, a precizat pentru AGERPRES Paul Anghel.

„Nu există nicio dovadă”

Potrivit sursei citate, coronavirusurile nu se multiplică în alimente, ele au nevoie de o gazdă-animal sau de una umană pentru a se multiplica. Deşi studiile recente arată că virusul persistă până la 24 de ore pe carton şi până la câteva zile pe suprafeţe dure (oţel, plastic), nu există nici o dovadă că ambalajele contaminate transmit infecţia. „Nu există nicio dovadă privind prezenţa în alimente a virusului, supravieţuirea acestuia în aliment şi riscul de infectare a oamenilor. Aceasta este poziţia oficială a autorităţilor internaţionale amintite, care a rămas neschimbată de la începutul pandemiei până în prezent”, menţionează Paul Anghel. El subliniază că studiul realizat de Universitatea din Bucureşti privind riscurile de transmitere a virusului este doar unul preliminar.

Regulile de igienă la cumpărături

Directorul general al ANPC afirmă că regulile de igienă la cumpărături rămân aceleaşi şi face din nou apel pentru respectarea lor, respectiv purtarea măştilor în magazine, dezinfectarea frecventă a mâinilor cu soluţiile pe care toate magazinele le pun la dispoziţie, atingerea exclusivă a produselor care sunt puse în coş.

„Responsabilitatea în comportament şi în comunicare şi informarea doar din surse sigure, precum paginile oficiale ale autorităţilor, acesta este apelul meu către consumatori, presă şi instituţii”, precizează Anghel.

El a subliniat că va solicita o opinie oficială asupra acestui subiect din partea Grupului de Comunicare Strategică, în opinia sa „singura entitate în măsura să prezinte un punct de vedere consolidat”.

sursa foto: freepik.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol