9 iulie 2020, 14:55

Studiu: Încălzirea vremii are un efect limitat de reducere a transmiterii coronavirusului SARS-CoV-2

Creșterea temperaturii aerului are un efect limitat de reducere a transmiterii coronavirusului SARS-CoV-2, arată un nou studiu realizat de cercetători americani și citat de sciencedaily.com.

În cazul multor virusuri, inclusiv al virusului gripal, rata de transmitere tinde să scadă sensibil în perioada de vară, când temperatura aerului crește.

Mulți experți au sugerat că o astfel de evoluție s-ar putea înregistra și în cazul virusului SARS-CoV-2, însă timpul limitat de la apariția sa, în decembrie 2019, nu a permis realizarea de studii relevante în acest sens.

Ce a observat studiul

Însă un nou studiu realizat de o echipă de cercetători de la Mount Auburn Hospital, din Cambridge, statul Massachusetts, și prezentat recent în publicația Clinical Infectious Diseases a analizat efectul combinat al temperaturii în creștere, umidității și indicelului UV (care măsoară intensitatea radiației ultraviolete) asupra ratei de transmitere a coronavirusului SARS-CoV-2.

Analiza a luat în calcul mai multe zone din Statele Unite, țară care cuprinde regiuni diverse, cu tipuri climatice diferite, și evoluția infectărilor la finalul iernii și la începutul primăverii (între 22 ianuarie și 3 aprilie 2020).

Rezultatele studiului arată că incidența Covid-19, boala provocată de coronavirusul SARS-CoV-2, se reduce odată cu creșterea temperaturii până la 11 grade Celsius. În schimb, după acest prag, creșterea temperaturii nu are decât un efect modest asupra ratei de transmitere.

Impact limitat

Asocierea unui indice UV mai ridicat are un efect suplimentar de reducere a ratei de transmitere, însă impactul este limitat, sugerează studiul. În ceea ce privește efectul precipitațiilor, acestea nu au un efect cuantificabil asupra ratei de transmitere.

Cercetătorii au analizat evoluția numărului de infectări diagnosticate prin teste pe regiuni în paralel cu evoluția temperaturilor, indicelui UV și precipitațiilor în regiunile respective, preluate de la National Centers for Environmental Information din SUA.

“În timp ce transmiterea virusului încetinește până ce temperatura maximă zilnică atinge 11 grade Celsius, efectul creșterii temperaturii peste acest nivel nu pare să fie semnificativ”, a afirmat Shiv T. Sehra, director al programului de rezidențiat în medicină internă la Mount Auburn Hospital și asistent în medicină la Harvard Medical School, citat de sciencedaily.com.

Nu se așteaptă modificări notabile vara

“Pe baza analizei noastre, asocierea modestă sugerează că este puțin probabil ca transmiterea virusului să scadă foarte puternic în lunile de vară doar ca urmare a creșterii temperaturii”, a completat Shiv T. Sehra.

Studiul mai arată că cea mai mică rată de noi cazuri de Covid-19 a fost înregistrată în zonele în care temperatura maximă a fost peste 11 grade Celsius cu cinci zile înainte, iar cea mai mare rată a fost înregistrată în zonele în care temperatura maximă a fost de cel mult minus 1 grad Celsius în aceeași perioadă.

Cercetătorii subliniază că studiul lor indică o asociere, chiar dacă mai puțin pronunțată decât se estima, între temperatură și rata de transmitere și consideră că transmiterea virusului ar putea crește din nou în toamnă și în iarnă, când temperaturile vor scădea.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.