20 octombrie 2021, 16:27

Studiu: Influența practicării șahului asupra inteligenței elevilor, va fi analizată de UAIC

Recent, reprezentanții  Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi au încheiat un contract de cerecetare cu Federaţia Română de Şah pentru evaluarea inteligenţei elevilor din ciclul primar care practică şah.

În urma acestui studiu, specialişti din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei şi al Centrului de Cercetări Interdisciplinare în Ştiinţa Motricităţii Umane din cadrul UAIC vor analiza ce influență poate avea practicarea șahului asupra dezvoltării inteligenței din ciclul primar.

Acesta va fi realizat în urma unui parteneriat între UAIC, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” şi Palatul Copiilor din Iaşi. El se va derula pe o perioadă de doi ani, valoarea lui fiind de 11.000 de lei. Testările vor fi efectuate la fiecare 6 luni. Rezultatele obţinute vor putea fi publicate în reviste de specialitate din ţară sau străinătate.

„Ne bucurăm foarte mult că suntem parteneri în acest proiect şi că avem şansa de a demonstra că sportul contribuie semnificativ la dezvoltarea fizică şi intelectuală a copiilor. În numele conducerii executive a Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi vă asigur de toată implicarea noastră. Îi felicit pe colegii de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport pentru toate proiectele realizate până acum, avem toată încrederea că şi acest proiect îşi va atinge obiectivele”, a declarat Ionel Mangalagiu, prorector UAIC, pentru Agerpres. 

În plus, Preşedintele Federaţiei Române de Şah, Sorin Avram Iacoban, a declarat la rândul său că semnarea parteneriatului are o semnificaţie importantă.

„Ne bucurăm să colaborăm cu prima universitate a României. Pentru Federaţia Română de Şah acest studiu este foarte important, întrucât ne oferă posibilitatea să demonstrăm ceea ce ştim: practicarea şahului ajută la dezvoltarea intelectuală a copiilor”, a spus Sorin Iacoban, pentru Agerpres. 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.