19 aprilie 2024, 3:06

Românii și-ar implanta cu plăcere cipuri în creier

Un studiu realizat de Kaspersky inclusiv în România a constatat că mai mult de una din cinci persoane (22%) ar opta pentru ameliorarea inteligenței sau a capacității intelectuale cu ajutorul tehnologiei. În plus, mai mult de jumătate (52%) dintre oameni consideră că este „total” sau „în mare parte” acceptabil să folosească augmentarea umană pentru a îmbunătăți capacitatea copiilor de a învăța la școală.

SF-ul ajunge în corpul nostru

Augmentarea umană este procesul de îmbunătățire fizică a corpului cu ajutorul tehnologiei, de exemplu, prin introducerea unui cip în creier pentru a-i permite acestuia să funcționeze mai rapid și să acceseze instantaneu o gamă largă de informații de pe Internet.

Cel mai mare interes pentru creșterea capacității intelectuale se regăsește:

  • în rândul celor cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani (27%)
  • și scade odată cu vârsta, până la 22% în rândul celor între 35 și 54 de ani
  • și doar 17% pentru cei cu vârsta peste 55 de ani.

Femeile (23%) sunt puțin mai interesate de îmbunătățirea inteligenței decât bărbații (22%).

Îmbunătățirea nivelului de inteligență cu ajutorul tehnologiei a înregistrat cea mai mare popularitate în România, unde mai mult de o treime (35%) dintre respondenți ar fi interesați să-și dezvolte capacitatea creierului, urmată de Ungaria și Maroc (ambele cu 30%). Interesul a fost cel mai scăzut în Danemarca (12%), Germania și Grecia (ambele 16%). Aproape jumătate (49%) consideră că este ”total” sau „în mare parte” acceptabil să folosească tehnologia de augmentare umană pentru a face oamenii mai inteligenți în general.

Acest studiu amplu a analizat părerile a 14.500 de adulți din 16 țări din Europa și Africa de Nord și a constatat că aproape două treimi (63%) dintre respondenți ar lua în considerare îmbunătățirea corpurilor cu ajutorul tehnologiei – fie permanent, fie temporar. Italienii sunt cei mai dispuși să ia în considerare augmentarea umană (81%), iar britanicii se situează la polul opus (33%). Unii respondenți și-au exprimat chiar dorința de a-și conecta dispozitivele smartphone la corpurile lor.

Probleme etice

Sporirea inteligenței și a capacității creierului ridică tot felul de întrebări etice și practice:

  • Este sigură din punct de vedere medical?
  • Este etică? De exemplu, ar trebui părinții să permită îmbunătățirea capacității creierului copiilor lor pentru a le oferi un avantaj la școală?
  • Va oferi oamenilor un avantaj nedrept la locul de muncă și, prin urmare, va crea o dezbinare digitală și mai mare?

Majoritatea respondenților își doresc tehnologiile de augmentare umană pentru binele umanității, mai mult de jumătate (53%) spunând că ar trebui folosită pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

Foto: Gerd Altmann (Pixabay)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol