21 iunie 2024, 16:26

STUDIU. Modul în care gândim ne influențează sănătatea la nivel genetic. Ce putem face pentru a ne crește calitatea vieții?

Tipurile de personalitate au un impact semnificativ asupra expresiei anumitor gene, conform unui studiu care a folosit inteligența artificială pentru a analiza raportul dintre transcripția întregului genom și personalitate.

Dovezile că genele noastre nu funcționează separat, ci prin interacțiune cu alte gene, proteine și molecule mici sunt în continuă creștere. Astfel, variația independentă a unei singure gene duce rareori la producerea unei boli, în ciuda faptului că în unele cazuri rare o singură genă poate fi un factor de risc major al bolii. Însă și în această situație, expresia fenotipică a genei este modulată de interacțiunile dintre alte gene și factori de mediu multipli.

Studiul publicat în Molecular Psychiatry a evaluat cum personalitatea și modul în o persoană percepe lucrurile exterioare poate modula expresia a până la 4000 de gene, cu impact direct asupra sănătății.

În cadrul acestui studiu s-au făcut două descoperiri foarte importante. În primul rând există o rețea de gene exprimată în regiuni specifice ale creierului și care este legată de moștenirea personalității. Iar în al doilea rând, există un centru de control a șase gene, care au fost conservate în evoluția speciilor, capabil să modifice exprimarea acestora pentru a se adapta la condițiile externe de mediu și interne. Aceste concluzii subliniază potențialul abordării creative asupra vieții, cu îmbunătățirea sănătății și implicit a stării generale de bine.

Identificarea acestor gene și a centrului de control care modulează expresia genelor sugerează că oamenii își pot îmbunătăți multe aspecte ale vieții, cum ar fi sănătatea, fericirea și bunăstarea generală, în ciuda dificultăților și stresului pe care le întâlnesc în viața de zi cu zi, prin schimbarea modului de gândire. În urma studiului, s-a demonstrat că anumite moduri de abordare a problemelor și a stresului de zi cu zi, cum ar fi o perspectivă creativă, deschisă, în contact cu sinele, sunt asociate cu o viață sănătoasă, împlinitoare și longevitate.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol