20 septembrie 2020, 1:05

Studiu: Mulți români nu sunt conștienți că diabetul zaharat de tip 2 este o boală gravă. Unu din 10 suferă de ea

Mulți români nu sunt conștienți că diabetul zaharat de tip 2 este o boală gravă, deși unul din 10 suferă de această afecțiune, arată un studiu al Forumului Român de Diabet.

Riscuri mari la COVID-19

Studiul, realizat în perioada iulie-august și considerat reprezentativ pentru populația urbană cu vârsta între 25 și 45 de ani, menționează că persoanele cu diabet au riscuri mult mai mari să facă forme severe de Covid-19 din cauza fluctuațiilor glicemice și complicațiilor bolii.

Forumul Român de Diabet citează și un studiu realizat de Universitatea din Nantes (Franța), care arată că 10% dintre pacienții cu diabet zaharat și Covid-19 mor în cel mult o săptămână de la internarea în spital, iar 20% au forme severe de boală și au nevoie de ventilare mecanică.

Lipsa informării corecte

“Rezultatele acestui studiu arată, în primul rând, că în România populația nu conștientizează gravitatea diabetului zaharat tip 2 și cât de importantă este prevenția. În absența informării corecte cu privire la cauze și măsuri de prevenție ale bolii dar și ale complicațiilor acesteia, diabetul zaharat va fi în continuare cea mai răspândită boală cronică”, a afirmat președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, prof. univ. dr. Romulus Timar, citat în comunicat.

Diabetul zaharat nu este considerat o boală gravă de către mulți români, fiind clasată de respondenți pe nivelul 6 într-o scară a gravității de la 1 la 10.

55% sunt familiarizați cu mecanismul de declanșare

Totuși, peste jumătate (55%) dintre respondenți sunt familiari cu mecanismul care declanșează diabetul zaharat tip 2, menționând consumul de zahăr ca element determinant în apariția bolii și renunțarea la zahăr ca principala măsură de prevenție.

Majoritatea românilor din mediul urban consideră sedentarismul printre cei mai importanți factori de risc care favorizează apariția diabetului zaharat, în condițiile în care 45% dintre respondenți se declară ca fiind sedentari.

Verificarea glicemiei

De asemenea, 31% dintre persoanele chestionate declară că și-au verificat ultima dată glicemia cu peste un an în urmă sau nu au făcut această analiză niciodată.

Unul din patru români din mediul urban a afirmat, în mod greșit, că diabetul zaharat se poate vindeca și doar 3 din 5 cunosc care este organul a cărui funcționare deficitară duce la diabet zaharat – pancreasul.

823.000 de pacienți înregistrați în România

În România există 823.000 de pacienți înregistrați cu diabet zaharat tip 2, care beneficiază de tratament prin Programul Național de Diabet Zaharat. Șapte din 10 români au ajuns pentru prima oară la medic în stadii avansate ale bolii, cu complicații deja instalate.

Anual, jumătate dintre persoanele cu diabet zaharat sunt spitalizate din cauza complicațiilor: risc de orbire, complicații cardiovasculare, insuficiență cardiacă, complicații renale, amputări la nivelul membrelor inferioare, mai arată studiul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.