20 iunie 2024, 3:32

Studiu: O combinație de medicamente poate afecta permanent rinichii

Medicamente prescrise în mod obișnuit pentru hipertensiune arterială pot fi dăunătoare în combinație cu ibuprofenul, avertizează specialiștii. Potrivit unor cercetări recente cei care iau un diuretic și un inhibitor al sistemului renină-angiotensină (RSA) pentru hipertensiune arterială ar trebui să fie prudenți în a lua ibuprofen.

Cercetători de la universitatea Waterloo din Canada au analizat interacțiunea dintre diuretice, inhibitori RSA și ibuprofen, folosind teste de medicamente simulate pe calculator, pentru a vedea impactul acestora asupra rinichilor.

Ei au descoperit că la persoanele cu anumite profiluri medicale, combinația celor trei medicamente poate provoca afecțiuni renale acute, care, în unele cazuri, pot fi permanente.

„Nu înseamnă că toată lumea care se întâmplă să ia această combinație de medicamente va avea probleme, dar cercetările arată că există un risc, așa că e nevoie de prudență“, a declarat Anita Layton, profesor de matematică aplicată la catedra de cercetare în biomatematică și medicină la Waterloo.

Simulările de teste de medicamente pe calculator pot oferi cercetătorilor mai rapid rezultate decât studiile clinice. Layton și echipa sa de cercetare au folosit matematica și informatica pentru a oferi medicilor suportul necesar în privința complicațiilor medicamentoase.

Inhibitorii RSA și diureticele sunt prescrise în mod frecvent împreună pentru persoanele cu hipertensiune arterială și sunt disponibile sub diferite nume farmaceutice.

În cazul analgezicelor cum ar fi ibuprofenul, acesta este disponibil fără rețetă, și de aceea specialiștii atrag atenția celor care iau această combinație de medicamente.

„Diureticele sunt o familie de medicamente care fac ca organismul să rețină mai puțină apă. Deshidratarea este un factor major în afecțiunile acute ale rinichilor, și împreună cu inhibitorii RAS și ibuprofen se exercită o presiune triplă asupra ficatului. Cei care iau aceste medicamente pentru hipertensiune arterială și au nevoie de un analgezic pot lua în loc acetaminofen (paracetamol)“, a mai menționat prof. Layton.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol