2 martie 2024, 11:56

Studiu: o injecție contraceptivă ar putea limita numărul pisicilor de pe glob

Dintre cele 600 de milioane de pisici domestice care se estimează că există în întreaga lume, doar 20% au stăpâni.

Sterilizarea chirurgicală este considerată în prezent principala metodă pentru menținerea sub control a populației feline, o măsură necesară în condițiile în care pisicile care umblă libere pot face ravagii în rândul păsărilor și animalelor sălbatice de mici dimensiuni, dar și în contextul în care pisicile care ajung în adăposturi sunt eutanasiate în număr mare, ceea ce ridică întrebări de natură etică.

Însă această procedură de sterilizare, castrarea, cum o mai cunoaștem, necesită medici veterinari cu experiență, instrumente și medicamente speciale, îngrijire postoperatorie, așadar, este mai greu de aplicat cu succes când sunt vizate sute de milioane de
pisici.

Un grup de cercetători americani crede că a găsit însă o metodă mai eficientă: injecții contraceptive pe termen lung pentru feline, notează CNN.

Totul a început cu o descoperire făcută de David Pépin, profesor asociat la Harvard Medical School, și colegii săi în timp ce studiau un hormon prezent în foliculii ovarieni. Atunci când au injectat un șoarece femelă cu gena care produce acest hormon, ei au observat că activitatea ovariană s-a oprit și animalul a devenit complet infertil.

Ulterior, cercetătorii au aflat despre un ONG din Los Angeles care sprijină dezvoltarea de metode contraceptive nechirurgicale pentru câini și pisici și au testat metoda lor, care, spun ei, nu alterează ADN-ul animalelor, pe mai multe pisici din cadrul unui grup ce cercetare de la Cincinnati Zoo & Botanical Garden.

La mai bine de doi ani după injecție, testele de urină au continuat să indice un nivel ridicat al hormonului în cauză și niciuna dintre pisicile tratate nu a rămas gestantă în urma contactului cu masculi.

Chiar dacă lucrurile arată promițător, cercetătorii spun ca va fi nevoie cel mai probabil de câțiva ani pentru ca procedura să obțină toate aprobările necesare și ca soluțiile injectabile să fie fabricate înainte de a fi disponibile în cabinetele veterinare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol