27 aprilie 2024, 18:13

STUDIU. Particulele emise de aragazul din locuință, mai periculoase pentru sănătate decât noxele de la autovehicule

Într-un studiu condus de Universitatea Purdue, publicat în PNAS Nexus, s-a observat că folosirea aragazelor se asociază cu emiterea mai multor nanoparticule în aer decât autoturismele cu motor cu ardere internă.

Pentru realizarea studiului s-au colectat date legate de poluarea aerului interior, un subiect mult mai puțin cercetat comparativ cu aerul exterior. Autorii au descoperit că la un kilogram de combustibil folosit la gătit pot fi emise până la 1015   NCA (nanocluster aerosol, particule între 1-3 nm), aproximativ la fel ca cele emise de vehiculele cu motor cu combustie internă.

Aproximativ 1010 particule se pot depozita la nivelul căilor aeriene superioare, cât și în regiunile traheo-bronșice din plămâni. Pe lângă această descoperire, s-a ajuns și la concluzia că NCA se pot amesteca ușor cu particule mai mari care ajung în aer, cum ar fi de la unt, ulei sau orice este gătit, rezultând particule noi cu comportamente diferite.

Studii recente au demonstrat că în casele unde se gătește cu aragaze alimentate cu gaz, copiii au risc mai mare de a dezvolta astm. Încă nu se cunosc multe despre modul în care particulele NCA se dezvoltă și împrăștie în aerul din încăperi pentru că sunt foarte dificil de măsurat.

Multe dintre aceste particule au fost împrăștiate și s-au depus pe suprafețele din interior, dar un procent semnificativ a rămas în aerul atmosferic. Aceste descoperiri arată că gătitul cu gaz poate avea efecte negative asupra sistemului respirator, din cauza NCA, pe lângă cele date de emisia de gaz.

Într-o altă analiză s-a demonstrat că nanoparticulele pot duce alte toxine de la o celulă la alta foarte ușor, făcând grea diferențierea între agentul cauzator al problemelor la nivelul tractului respirator, putând fi atât nanoparticulele, cât și substanțele care se atașează de acestea. Pentru a preveni poluarea aerului din casă, autorii studiului recomandă pornirea hotei sau deschiderea geamurilor atunci când se folosește gazul în procesul de gătire.

Sunt necesare studii suplimentare care să determine dacă filtrarea țintită a aerului, cum ar fi hote situate deasupra aragazelor ar putea să reducă poluanții în exces din atmosferele interioare, împreună cu testarea concluziilor în case adevărate la o scară mai largă. Cercetătorii afirmă că NCA ar trebui considerate o categorie distinctă de poluanți ai aerului.

Mai multe detalii, AICI


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol