4 ianuarie 2023, 20:47

Studiu pe o jumătate de milion de persoane. Vaccinat sau nevaccinat? Rata mortalității cauzată de COVID-19, de 11 ori mai mare la persoanele nevaccinate

Americanii nevaccinați au o rată a mortalității din cauza COVID-19 de 11 ori mai mare decât cei vaccinați, odată cu apariția tulpinii dominante Delta.

Totodată, persoanele vaccinate cu schemă completă au un risc de 10 ori mai mic de a ajunge la spital și o probabilitate de 5 ori mai mica de a se infecta, arată un studiu recent al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite.

Studiul a fost realizat, în vara anului 2021, pe adulții din 13 state și orașe din America.

Eficiența vaccinurilor

Studiul arată și că eficiența vaccinurilor a scăzut moderat în perioada în care varianta Delta a devenit dominantă, în jurul datei de 20 iunie. Cu toate acestea, vaccinurile rămân foarte eficiente în special în prevenirea spitalizării și a decesului din cauza COVID-19.

„Persoanele nevaccinate au avut o rata de infecție de 11,1 ori mai mare decât persoanele vaccinate înainte de circulația Delta și de 4.6 ori mai mare după. Aceste cifre reprezintă scăderi ale eficienței brute pentru toate tipurile de vaccin luate împreuna, de la 94% la 91% pentru deces, de la 92% la 90% pentru internările în spital și de la 91% la 78% pentru prevenirea infecției”, se arată în raportul publicat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite.

Studiul CDC a urmărit 569.142 cazuri COVID-19, 34.972 persoane internate în spital și 6.132 de decese. Dintre persoanele vaccinate aflate în studiu, 92% au primit vaccinuri ARNm, restul vaccinul Janssen (Johnson & Johnson).

Scădere eficienței vaccinurilor

Alte doua studii citate de CDC arată că scăderea eficienței vaccinurilor este mai pronunțată la persoanele mai în vârstă, cu mențiunea că aceste persoane au fost prioritizate pentru vaccinare la începutul campaniei, iar efectul observat ar putea fi o combinație intre scăderea eficientei în timp, răspunsul mai slab la vârste înaintate și alte variabile neluate în calcul.

Cu toate acestea, nivelul general de protecție împotriva spitalizării pentru COVID-19 a rămas ridicat, la 86%. Vaccinurile au fost 89% (85% până la 92%) eficiente în prevenirea internărilor COVID-19 în rândul adulților cu vârsta sub 75 de ani, și 76% (64% până la 84%) eficiente în cazul persoanelor peste 75 de ani.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol