23 aprilie 2024, 16:10

STUDIU. Poluarea aerului, factor de risc pentru creșterea tensiunii arteriale la adolescenți

Un studiu realizat de King’s College London, care a inclus adolescenții cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani, a arătat o asociere între expunerea pe termen lung la particule poluante PM2.5 și creșterea tensiunii arteriale. Acestea sunt particule mici poluante prezente în aer, generate în mare parte prin arderea combustibililor folosiți în transporturi, industria construcțiilor și a materialelor. Expunerea la acest factor de risc s-a asociat cu valori mai ridicate ale tensiunii arteriale la toate grupele de vârste studiate, și mai ales în rândul fetelor. 

Hipertensiunea arterială și poluarea aerului sunt doi factori de risc importanți pentru morbiditatea și mortalitatea prin boli cardiovasculare la persoanele de vârstă adultă. Noul studiu a urmărit posibilele efecte pe termen lung ale expunerii la poluare a copiilor din 51 de școli din Londra.

Cercetătorii au analizat datele a 3284 adolescenți, pe care i-au urmărit de la vârstele de 11-13 ani și 14-16 ani, măsurându-le tensiunile sistolice și diastolice.

O creștere cu un μg/m3 a PM2,5 a fost asociată cu mărirea tensiunii arteriale sistolice cu 1,34 mmHg la fete, respectiv 0,57 mmHg la băieți. Efectele poluării aerului sunt bine cunoscute la adulți, cu creșterea tensiunii arteriale și implicit a morbidității și mortalității, dar nu au fost dovedite la persoanele tinere.

Mai multe, AICI


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol