28 martie 2024, 14:27

Studiu: Tinerii români sunt încrezători în forțele proprii, dar se tem pentru viitorul țării

Tinerii români tind să fie extrem de încrezători în propriul viitor, însă mai puțin încrezători în viitorul conaționalilor și al țării. Aceasta se datorează în principal posibilității de a emigra, arată un studiu realizat de fundaţia Friedrich Ebert pe un eşantion reprezentativ cu vârste între 14 şi 29 de ani, potrivit pressone.ro.

În cadrul studiului au fost analizați itemi precum educația, munca, timpul liber și viața socială, la care se adaugă aspecte precum corupția și posibilitatea de a emigra.

Studiu despre tinerii din România, 2018/2019

Educația

Majoritatea tinerilor vizează învățământul superior, iar aspirațiilor lor par a fi influențate, printre alți factori, de gen (probabilitatea de a viza o diplomă universitară este mai mare în rândul femeilor) și de capitalul educațional al părinților.

Aproximativ două treimi dintre tinerii încă înscriși într-o formă de învățământ  se plâng de o lipsă de corectitudine a examinărilor și o concordanță deficitară între sistemul de învățământ și cerințele pieței locurilor de muncă. Vârsta cel mai des întâlnită a abandonului școlar este 17 ani.

Munca

Peste o treime dintre tinerii români cu vârste între 14 și 29 ani au un contract de muncă cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată sau un contract cu normă parțială, incidența mai mare a contractelor pe perioadă nedeterminată fiind întâlnită în Transilvania.

În ceea ce privește importanța cunoștințelor și a relațiilor bune, tinerii care locuiesc în București și în Valahia consideră că acestea sunt mai importante decât cei care locuiesc în Transilvania sau Moldova. În plus, tinerii care locuiesc în Transilvania tind să considere că statutul de membru al unui partid este un aspect determinant în găsirea unui loc de muncă în proporție de 15%”, mai arată studiul citat.

Timpul liber și viața socială.

Un sfert dintre tinerii din România petrec mai mult de 4 ore în fața televizorului. Mai mult de jumătate dintre tinerii din România utilizează internetul mai mult de 4 ore pe zi, în timp ce doar 7,6 % participă la activități de voluntariat și 12% la activități organizate de centre de tineret.

Corupția

„Respondenții care doresc să atingă un nivel de educaţie superior sunt mai bine integrați în societate și, prin urmare, depind în mod mai direct de funcționarea adecvată a acesteia, pe când respondenții care nu doresc să mai înveţe sunt probabil mai puțin adaptați la societate și, în consecință, au nivel mai mic de teamă imediată față de modalitățile în care ar putea fi afectați de corupție”, arată studiul.

Emigrarea

Studiul arată că, potrivit altor cercetări recente, 80% din populația care a emigrat deja din România era la vârsta activă de randament maxim.„Emigranții mai tineri provin aproape exclusiv din cele mai sărace pături ale societății, pe când cei mai în vârstă tind să se împartă în mod egal între persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și persoane care pleacă pentru scopuri educaționale”.

La întrebările acestui studiu au răspuns peste 10.000 de persoane cu vârste între 14 şi 29 de ani din zece ţări: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia și Slovenia.

Rezultatele studiului pentru România pot fi citite aici.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol