18 aprilie 2024, 8:29

Studiu: Vaccinarea anti-HPV reduce riscul de cancer de col uterin cu 87%. Care este situația stocurilor în România

Femeile imunizate în adolescenţă împotriva virusului papiloma uman (HPV) cu vaccinul Cervarix, un produs de generație mai veche al GlaxoSmithKline (GSK), au înregistrat un risc cu până la 87% mai mic de a dezvolta cancer de col uterin, arată un studiu realizat în Marea Britanie.

Studiul, ale cărui rezultate au fost publicate recent în Lancet, a urmărit un grup de femei vaccinate în adolescență (12-13 ani) până la vârsta de peste 20 de ani.

Potrivit rezultatelor studiului, riscul de cancer de col uterin a fost cu 87% mai mic la femeile vaccinate anti-HPV decât la femeile nevaccinate care au fost supuse unui screening pentru această afecţiune.

Rezultatele studiului “ar trebui să îi liniştească în mare măsură pe cei care încă ezită cu privire la beneficiile vaccinării împotriva HPV”, au precizat autorii cercetării, citați de Reuters.

Există peste 150 de tipuri de Human Papilloma Virus (HPV). Infecția cu HPV afectează atât femeile, cât și bărbațîi. Virusul se transmite prin contact sexual sau orice alt tip de contact direct pe piele. Infecția cu HPV este cea mai frecventă și mai răspândită infecție virală a tractului genital. Se consideră că aproape fiecare persoană activă sexual este infectată cel puțîn o dată pe parcursul vieții. Anumite tipuri de HPV determină la nivelul pielii apariția verucilor sau negilor, iar altele au risc crescut cancerigen.

Infecția cu HPV a fost identificată în 99% dintre cazurile de cancer cervical diagnosticate. Cele mai frecvente opt tulpini de HPV (16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 58) sunt responsabile de aproximativ 90% dintre cancerele de col uterin. O modalitate eficientă și recomandată de a preveni infecția cu HPV este vaccinarea care este recomandat să se înceapă la vârstă de pre-adolescență.

Vaccinarea împotriva HPV îi oferă copilului protecție sigură și de lungă durată. În România, vaccinarea anti HPV este inclusă în Calendarul Național de Imunizare pentru fetele din grupa de vârstă 11 – 14 ani. 

Studiul a fost finanţat de Cancer Research UK și a analizat datele din registrele medicale din perioada ianuarie 2006 – iunie 2019 cu privire la femeile care au efectuat un screening pentru cancer de col uterin la vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani – inclusiv femeile vaccinate cu Cervarix, după ce acest vaccin a devenit disponibil, în 2008.

Pe parcursul acestei perioade de aproape 13 ani, în Anglia au fost confirmate circa 28.000 de cazuri de cancer de col uterin şi în jur de 300.000 de diagnostice ale unei afecţiuni precanceroase numite neoplazie intraepitelială cervicală (CIN3).

Vaccinul Cervarix, dezvoltat de grupul GSK, protejează împotriva a două tipuri de HPV care provoacă 70-80% din numărul total de cazuri de cancer de col uterin.

Din septembrie 2012, în Marea Britanie în locul Cervarix a fost utilizat vaccinul cvadrivalent Gardasil de la MSD, care protejează împotriva a patru tipuri de HPV asociate cu cancere de col uterin şi de cap şi gât.

Începând cu luna ianuarie a anului 2020, Ministerul Sănătății din România a început un nou program de vaccinare împotriva HPV, în cadrul Programului Național de Vaccinare. Vaccinarea este gratuită și se face cu vaccinul HPV nonavalent Gardasil 9, la fetele cu vârstă cuprinsă între 11 și 14 ani ai căror părinți au solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea la medicii de familie.

Totodată, se pot vaccina și fetele și femeile cu vârstă peste 15 ani care nu au beneficiat anterior de vaccinarea împotriva HPV.

Ideal, vaccinul trebuie administrat înaintea începerii vieții sexuale sau a infectării cu virusul HPV, deoarece efectele vaccinului scad pe măsură creșterii numărului de parteneri sexuali. Decizia terapeutică cu privire la necesitatea efectuării vaccinului și modul în care se efectuează acesta aparține medicului curant.

Ministerul Sănătății precizează, într-un comunicat de presă difuzat la finele lui octombrie, că în acest an au fost achiziționate 40.000 de doze de vaccin HPV, iar până la finalul lunii septembrie au fost utilizate 12.698 dintre acestea. 27.302 de doze de vaccin se află în cabinetele medicilor de familie (12 860 doze) și în stocurile direcțiilor de sănătate publică (14.442 de doze), scrie hotnews.ro.

Ministerul Sănătății dă de înțeles că aceste doze pot fi folosite și pentru vaccinarea fetelor de 15-18 ani, aprobată acum două luni prin Ordin de ministru, nu doar 11-14 ani, ca în prezent.

De cealaltă parte, medicii de familie spun că nu au primit nicio informare de la DSP-uri că ar trebui să înceapă vaccinarea și la grupa de vârstă 15-18 ani și nici doze suplimentare de vaccin. Medicii mai spun că o parte dintre aceste doze sunt reținute inclusiv pentru rapeluri la fetele din grupa 11-14 ani și se tem că dozele ar putea fi insuficiente, dacă încep și vaccinarea la 15-18 ani.

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila a solicitat direcției de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății să fundamenteze necesarul de doze pentru următoarea perioadă, astfel încât să poată fi încheiat și următorul contract subsecvent pentru suplimentarea numărului de doze, mai precizează Ministerul Sănătății.

Lipsa dozelor de vaccinare anti-HPV pentru copiii care se înscriu anul acesta în program a fost de curând reclamată de mai multe organizații neguvernamentale printr-o scrisoare deschisă.

,,Cele 40.000 de doze care există în cabinete din care Ministerul Sănătății spune că nu s-au administrat decât 12.000 sunt deja pentru copiii cărora li s-au administrat cele 12.000”, a precizat Ana Măiță, președintele organizației ,,Mame pentru Mame”, citată de 360medical.ro.

Acum societățile medicale semnalează că actuala lipsă de fonduri pentru achiziționarea dozelor va determina un nou eșec al programului de vaccinare anti HPV în România” și cer Guvernului României să aloce fondurile necesare care să permită derularea fără sincope a acestui programului de vaccinare anti-HPV.

România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin.

În fiecare an sunt depistate circa 3500 de noi cazuri de cancer de col uterin, iar numărul deceselor depășește 1800, decese prevenibile prin vaccinare susțin reprezentanții mai multor societăți medicale din România care solictă guvernanților ca vaccinarea anti-HPV să fie o prioritate de sănătate publică în România.

În ,,Apelul societăților medicale către Guvernului României pentru asigurarea continuității programului de vaccinare anti-HPV”, medicii își exprimă  îngrijorarea față de reducerea fondurilor destinate programelor de sănătate, fapt ce afectează direct desfășurarea programului de vaccinare anti-HPV.

Sursa foto: pixabay.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol