24 martie 2024, 5:45

STUDIU. Vaccinul anti-COVID de la Pfizer ar putea fi mai puțin eficient la persoanele cu obezitate

O constatare îngrijorătoare în rândul angajaților din sănătate din Italia, vaccinați cu serul anti-COVID produs de Pfizer-BioNTech, ar putea fi un semnal de alarmă în lumea medicală.

Ar putea avea nevoie de doză suplimentară

Angajații din sănătate din Italia, cărora le-au fost inoculate ambele doze de vaccin, dar care suferă de obezitate, au produs doar jumătate din cantitatea de anticorpi pe care oamenii sănătoși au produs-o, relatează The Guardian.

Deși este devreme să se știe ce înseamnă acest lucru pentru eficacitatea vaccinului, s-ar putea presupune că oamenii cu obezitate au nevoie de o doză suplimentară pentru a se asigura că sunt imunizați în mod adecvat împotriva coronavirusului.

O cercetare anterioară a sugerat că obezitatea – care este definită ca având un indice al masei corporale de peste 30 – crește riscul decesului din cauza Covid cu aproape 50%, precum și un risc crescut mai mare cu 115% de a ajunge la spital.

Afecțiuni asociate

Acest lucru s-ar explica și prin faptul că persoanele cu obezitate au adesea și alte afecțiuni medicale asociate, cum ar fi bolile de inimă și diabet de tip 2, dar excesul de grăsime corporală poate provoca, de asemenea, modificări metabolice, cum ar fi rezistența la insulină și inflamație, care îngreunează lupta organismului împotriva infecțiilor.

Această inflamație ar putea de asemenea slăbi anumite reacții imune, inclusiv al celor lansate de către celulele B și T care declanșează un răspuns protector după vaccinare.

Și vaccinul antigripal are eficiență redusă la jumătate

Cercetări separate au arătat că vaccinul antigripal are o eficiență redusă la jumătate la persoanele cu obezitate, în comparație cu cei care au o greutate sănătoasă.

Noul studiu, care nu a beneficiat încă de un peer review, oferă primele dovezi directe care sugerează că o problemă similară ar putea apărea și la vaccinurile anti-Covid-19.

Constatarea italienilor

Aldo Venuti, de la Istituti Fisioterapici Ospitalieri din Roma, și colegii acestuia au evaluat reacția anticorpilor după două doze de vaccin Pfizer / BioNTech la 248 de lucrători din domeniul sănătății.

La șapte zile de la primirea celei de-a doua doze, 99,5% dintre aceștia au dezvoltat anticorpi. Cu toate acestea, răspunsul imunitar a fost ”atenuat” la persoanele care erau supraponderale și obeze.

Strategie eficientă pentru acest subgrup

Deoarece obezitatea este un factor de risc major pentru morbiditate și mortalitate pentru pacienții cu Covid-19, este obligatoriu să faceți o strategie eficientă de vaccinare pentru acest subgrup”, au scris Aldo și colegii săi.

Deși sunt necesare studii suplimentare, aceste date pot avea implicații importante asupra dezvoltării strategiilor de vaccinare pentru Covid-19, în special la persoanele obeze. Dacă datele noastre ar fi confirmate prin studii mai ample, vaccinarea persoanelor obeze cu o doză suplimentară de vaccin sau cu o doză mai mare ar putea fi opțiuni care să fie evaluate la acest segment de populație”.

Într-un studiu separat al angajaților din sănătate din Brazilia, Danny Altmann, profesor imunolog la Imperial College din Londra, arată că infecția cu Sars-CoV-2 este de asemenea mai comună la oamenii cu un indice al masei corporale mai mare, iar aceștia au tendința de a avea un răspuns imunitar mai scăzut la infectare.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol