29 mai 2023, 17:28

STUDIU. Varianta Delta dublează riscul de spitalizare

Persoanele infectate cu varianta Delta prezintă un risc de două ori mai mare de a fi spitalizate din cauza Covid-19 decât cele infectate cu varianta Alpha, potrivit unui studiu britanic publicat sâmbătă.

„Analiza noastră arată că dacă nu am avea vaccinarea, o epidemie cauzată de varianta Delta ar pune o povară mai mare asupra sistemului de sănătate decât dacă ar fi cauzată de varianta Alpha”, a subliniat Anne Presanis, coautor al studiului.

Varianta Delta, identificată pentru prima dată în India, este cu aproximativ 40% până la 60% mai transmisibilă decât varianta Alpha, care apăruse în Marea Britanie la sfârşitul anului 2020.

Risc mare

Dar sunt disponibile încă puţine informaţii cu privire la severitatea acesteia, chiar dacă datele preliminare din Scoţia şi Singapore au sugerat deja un risc crescut de spitalizare şi forme severe de Covid cu această variantă, relatează AFP.

Autorii studiului publicat în revista The Lancet Infectious Diseases au analizat date din peste 43.000 de cazuri Covid înregistrate în Anglia în perioada 29 martie – 23 mai, când varianta Delta a început să se răspândească.

Proporţia cazurilor legate de varianta Alpha (confirmată prin secvenţiere) a fost în medie de 80% pe întreaga perioadă (99,8% în prima săptămână, scăzând la 34,8% în ultima), în timp ce 20% s-au datorat variantei Delta. Trei sferturi dintre ei (74%) nu au fost vaccinaţi şi un sfert (24%) au primit o singură doză, persoanele complet vaccinate reprezentând doar 1,8% din infecţii.

Vaccinare completă!

Având în vedere proporţia redusă de persoane vaccinate în populaţia studiată, „rezultatele acestui studiu ne arată mai ales că există riscul internării în spital pentru cei care nu sunt vaccinaţi sau parţial vaccinaţi”, subliniază Anne Presanis, statistician la Universitatea Cambridge.

Mai multe studii au arătat că vaccinurile au o eficacitate foarte mare împotriva formelor severe de Covid legate de varianta Delta, cu condiţia să existe o vaccinare completă.

Efectul lor este limitat după o singură doză. „În timp ce această variantă reprezintă acum mai mult de 98% din cazurile de Covid-19 din Marea Britanie, este vital ca toţi cei care nu au primit două doze să o facă cât mai repede posibil”, subliniază Gavin Dabrera, co-autor al studiului şi epidemiolog la Public Health England.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol