29 decembrie 2023, 16:16

Studiul care dă totul peste cap: Noul coronavirus ar fi apărut în septembrie 2019, în altă parte a Chinei decât Wuhan

Un studiu al Universității britanice Cambridge și al Institutului de Genetică din Munster, Germania, dat publicității în aprilie în revista PNAS, dă peste cap toate ipotezele privind pandemia de coronavirus.

Potrivit studiului, primul focar de COVID-19 ar fi apărut în septembrie 2019 mai la sud de Wuhan, orașul din China centrală considerat ca fiind epicentrul pandemiei, relatează publicația South China Morning Post.

Proiectul

Geneticianul Peter Forster de la Universitatea britanică Cambridge coordonează un proiect de cercetare cu obiectivul de a înţelege procesele istorice care au condus la pandemia Covid-19.

El şi echipa sa speră să găsească prima persoană care a contractat virusul şi care a fost sursa epidemiei iniţiale.

Prin analizarea reţelelor, ei au cartografiat răspândirea virusului – inclusiv mutaţiile genetice pe care le-a suferit, în timp ce s-a deplasat din China către Australia, Europa şi restul lumii.

Genomuri

Cercetătorii au creat o analiză de reţea, folosind peste 1.000 de genomuri de coronavirus. Aceasta include data infectării pacienţilor şi ”tipul” de virus cu care a fost infectată persoana respectivă.

Echipa lui Forster a analizat 1001 secvențe de genom de virus publicate de cercetători din întreaga lume, utilizând tehnici de rețea filogenetică. Acestea permit să creeze o hartă a deplasărilor organismelor în lume, ținând cont de schimbarea genelor.

Originea virusului a devenit o problemă sensibilă politic. Președintele Statelor Unite a denumit SARS-CoV-2 drept ”virus chinezesc”, în timp ce Beijingul a presupus că virusul a fost fabricat și introdus în China de Armata americană.

Posturile de televiziune Fox News și CNN au anunțat la începutul lui aprilie că virusul ar fi putut proveni dintr-un laborator de biosecuritate cu sediul din Wuhan, citând surse anonime din cadrul Guvernului american.

Există trei tipuri de virus – A, B şi C

Tipul A este cel mai apropiat de coronavirusul descoperit la lilieci şi ar fi genomul de origine al virusului uman. Acest tip a fost descoperit la chinezi şi la americani, şi prezintă versiuni cu mutaţii la pacienţi din Australia şi Statele Unite.

Însă tipul A nu a fost descoperit la majoritatea cazurilor din Wuhan, oraşul din China în care s-a descoperit pentru prima dată Covid-19.

În schimb, la Wuhan, majoritatea persoanelor sunt infectate cu virus de tip B. Cercetătorii sugerează că a avut loc un ”eveniment fondator” în privinţa tipului B la Wuhan.

Tipul C – ”fiica” tipului B – a fost identificat la primele cazuri în Europa, dar şi în Coreea de Sud, Singapore şi Hong Kong – însă pare absent în China continentală.

13 septembrie – 7 decembrie

Potrivit datelor culese de către Forster şi colegii săi, epidemia coronavirusului pare că a început undeva între 13 septembrie şi 7 decembrie.

”Acest model presupune o rată a mutaţiilor constantă, însă lucrurile nu par să stea aşa, iar timpul estimat ar putea fi, astfel, eronat”, a declarat Forster pentru Newsweek.

”Însă aceasta este cea mai bună ipoteză pe care o putem face pentru moment, până analizăm alte eşantioane de la pacienţi, depozitate în spitale în 2019”, subliniază el.

Este posibil ca epidemia să nu fi apărut în Wuhan, deoarece toate virusurile izolate aici erau – până la 17 ianuarie – de tip B.

În provincia Guangdong, situată la aproximativ 805 kilometri de Wuhan, şapte din 11 virusuri izolate erau de tip A.

”Acest număr de cazuri este mic, pentru că sunt disponibile puţine genomuri în faza iniţială a epidemiei, înainte ca mișcările de populație de Anul Noul chinezesc, până în 25 ianuarie, să înceapă să amestece schemele geografice”, declară Forster.

Forster şi colegii săi şi-au publicat cercetarea în reţeaua revistei Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) la 8 aprilie.

Primul caz cunoscut

Primul caz cunoscut de coronavirus datează de la 17 noiembrie.

Publicaţia South China Morning Post scria că, potrivit datelor Guvernului, un bărbat în vârstă de 55 de ani din provincia Hubei, a cărei capitală este Wuhan, este primul caz cunoscut de Covid-19.

Virusul ar fi trecut de la un animal – aparent un liliac – la om, la un moment dat. Când şi unde s-a întâmplat acest lucru nu se cunoaşte.

În decembrie, primul cluster de cazuri a fost identificat într-o piaţă de fructe de mare de la Wuhan, ceea ce i-a determinat pe unii să spună că aici a apărut virusul pentru prima oară.

Știm că nu știm mai nimic

Însă, pe măsură ce se află mai multe lucruri despre virus, această versiune a evenimentelor pare tot mai puţin probabilă.

Un studiu publicat în revista Lancet arată că primele persoane infectate cu virusul nu au avut un contact direct cu piaţa din Wuhan.

De la aceste prime cazuri, la sfârşitul anului trecut, peste două milioane de oameni au fost diagnosticaţi cu Covid-19.

Identificarea sursei originale a virusului, subliniază Forster, este necesară pentru ca acest lucru să nu repete. Înţelegerea diverselor tipuri de virus şi a rolului lor în răspândirea Covid-19 este ”una dintre problemele de examinat urgent”, insistă el.

Potrivit cercetătorului în genetică de la Institutul de Zoologie din Kunming, provincia Yunnan, Su Bing, metoda rețelelor filogenetice este mai degrabă fiabilă, dar are și ea limitele sale.

Rezultatele sale depind de dimensiunea eșantioanelor și se bazează pe ipoteze privind viteza mutațiilor. Or virusul poate suferi mutații potrivit unor scheme imprevizibile în timpul unei pandemii fără precedent, este de părere cercetătorul chinez.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol