Un start-up israelian, Beewise, construiește într-un kibuț din Galileea stupi robotizați care monitorizează albinele, le controlează habitatul și le îngrijesc. Ei monitorizează albinele 24 de ore din 24 și contribuie la reducerea mortalității acestor polenizatori esențiali, care ne garantează securitatea alimentară, potrivit France 24, care preia un reportaj AFP.
,,Sunt două milioane de albine aici”, spune Shlomki Frankin în timp ce intră într-un container alb de 12 metri pătrați amplasat în mijlocul câmpurilor de avocado din Kibbutz Bet Haemek, în nordul Israelului.
Containerul, denumit ,,Beehome”, poate găzdui 24 de stupi, spune apicultorul.
Stupii robotizați funcționează ca niște stupi de lemn obișnuiți, cu excepția faptului că sunt gestionați de un robot din interior care monitorizează insectele, le controlează habitatul și le îngrijește, spune Frankin, care lucrează pentru compania Beewise, care a dezvoltat proiectul.
La o vizită de control, el observă cum dispozitivul electric se deplasează în centrul chesonului ce zumzăie și scoate un cadru de miere cu albine grupate.
Inteligența artificială
,,Robotul este echipat cu senzori care îi permit să știe ce se întâmplă în cadre”, explică Netaly Harari, directorul de operațiuni al Beewise.
,,Datorită inteligenței artificiale, software-ul nostru știe de ce au nevoie albinele”, a spus ea în atelierul în care sunt asamblați stupii mari de metal.
Robotul poate, de asemenea, să distribuie automat zahăr, apă și medicamente.
În cazul în care există o problemă, acesta avertizează apicultorul prin intermediul unei aplicații. Apicultorul poate interveni de la distanță, de la computerul său și se poate deplasa dacă este necesar.
Mega-stupul ce funcționează pe bază de energie solară poate, de asemenea, să regleze temperatura, să elimine dăunătorii și chiar să extragă mierea, cu ajutorul unei centrifuge încorporate, spune Netaly Harari.
Start-up-ul va produce în premieră, de la sfârșitul lunii mai, ,,prima miere din lume realizată cu ajutorul inteligenței artificiale!”, spune cu entuzisasm doamna Harari.
Pentru Shlomki Frankin, ,,robotul este un instrument pentru apicultor, dar nu îl înlocuiește”.
,,Pot face o mulțime de sarcini simple de la distanță, cum ar fi mărirea sau micșorarea stupului (…) sau pot lăsa robotul să facă asta și să mă concentrez pe alte sarcini”, a spus el, adăugând că ,,economisește mult timp”.
O sută dintre aceste stupine robotizate au fost deja instalate în Israel și o duzină în SUA. Beewise are în vedere intrarea pe piața europeană peste doi ani.
În aprilie, start-up-ul fondat în 2018, care are peste 100 de angajați, a investit aproximativ 76 de milioane de euro pentru a-și dezvolta exporturile.
Profesorul Sharoni Shafir, care conduce Centrul de studii apicole al Universității Ebraice din Rehovot, a declarat că această tehnologie ar putea ajuta la protejarea coloniilor de albine care sunt din ce în ce mai fragile.
În ultimii ani, multe albine au dispărut în întreaga lume, victime ale ,,tulburării de colaps a coloniilor”, pusă pe seama mai multor factori.
La acestea se adaugă utilizarea pesticidelor, a bolilor și a paraziților, cum ar fi Varroa destructor, un acarian devastator, explică profesorul Shafir.
Mai mult de 70% din culturi – aproape toate fructele, legumele, culturile oleaginoase și proteice, mirodeniile, cafeaua și cacaua – depind în mare măsură de acestea.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol