23 august 2023, 8:31

SUA depistează o nouă variantă foarte mutantă a virusului care provoacă Covid

Centrele americane de control și prevenire a bolilor (CDC) din Statele Unite au anunțat joi că urmăresc o nouă descendentă, foarte mutantă, a virusului care provoacă Covid-19.

Noua linie se numește BA.2.86 și a fost detectată în Statele Unite, Danemarca și Israel, a precizat CDC.

„Pe măsură ce aflăm mai multe despre BA.2.86, sfaturile CDC privind protecția împotriva Covid-19 rămân aceleași”, a precizat agenția.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a precizat mai devreme joi, că a clasificat noua variantă BA.2.86 ca fiind o „variantă aflată sub monitorizare” din cauza numărului mare de mutații pe care le poartă, informează Reuters.

OMS a precizat că, până în prezent, doar câteva secvențe ale variantei au fost raportate într-un număr mic de țări.

Noua descendentă, care are 36 de mutații față de varianta Covid XBB.1.5, dominantă în prezent, „amintește de o variantă anterioară” a virusului, a explicat dr. S. Wesley Long, director medical de microbiologie la Houston Methodist.

El a spus că rămâne de văzut dacă BA.2.86 va putea să concureze alte tulpini ale virusului sau dacă va avea vreun avantaj pentru a scăpa de răspunsurile imunitare în urma unei infecții sau vaccinări anterioare.

Primele analize indică faptul că noua variantă „va avea șanse egale sau mai mari decât XBB.1.5 de a scăpa de anticorpii declanșați de variantele pre-omicron și omicron de primă generație”, a declarat Jesse Bloom, virusolog la Fred Hutchinson Cancer Center, într-o postare publicată joi.

Subvarianta XBB.1.5 a omicron este tulpina vizată de viitoarele vaccinuri de rapel împotriva Covid.

Potrivit virusologului, cel mai probabil scenariu ar fi că BA.2.86 este mai puțin transmisibilă decât variantele dominante actuale, și că nu se va răspândi niciodată pe scară largă, dar „sunt necesare mai multe date de secvențiere”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol