SUA caută un înlocuitor artificial pentru sânge și investește în cercetarea din acest domeniu. Oamenii de știință au reușit să creeze o versiune de sânge sintetic, ce imită celule roșii și plasma din sânge. Autoritățile americane ar dori să folosească versiunea sintetică în scop militar, însă folosirea acesteia s-ar extinde automat și către transfuziile de sânge obișnuite.
Numit ErythroMer, sângele artificial vine sub formă de pudră și este activat după ce i se adaugă o cantitate de soluție salină. Cercetătorii din cadrul Universității din Maryland au conceput ErythroMer din cauza penuriei globale de sânge și pentru că sângele normal rezistă doar 42 de zile în condiții de siguranță. Conform Science, versiunea sintetică ar rezista chiar și doi ani, iar medicii nu ar trebui să-și facă griji cu privire la compatibilitate.
ErythroMer este conceput să fie sigur pentru orice grupă de sânge, deoarece membrana sa artificială nu include proteinele de suprafață ale globulelor roșii care cauzează nepotrivirile.
În fiecare an, peste două milioane de oameni la nivel global mor din cauza lipsei de sânge, iar SUA vrea să fie prima care dezvoltă sângele sintetic ce ar pune capăt acestei probleme. Motiv pentru care Departamentul de Apărare al SUA a oferit un grant de 46 de milioane de dolari Universitășii din Maryland pentru a dezvolta ErythroMer într-o varintă ce poate fi ușor de cărat, de depozitat și de utilizat pe teren. Bineînțeles, folosirea sângelui sintetic ar ajuta enorm armata americană în diferitele situații de luptă, însă ar oferi și un test pentru eficiența ErythroMer.
Dincolo de interesul Departamentului de Apărare, Science notează că și alte instituții medicale din SUA au convenit că sângele artificial creat de cercetătorii din Maryland pare promițător. Deocamdată ErythroMer este testat pe animale, însă rezultatele indică că sângele sintetic ar putea fi folosit cu succes și pe oameni, iar problema penuriei de sânge și a morților cauzate de aceasta ar putea fi rezolvată. (Istvan Deak)
Comentariile sunt oprite pentru acest articol