29 noiembrie 2021, 10:09

În SUA, supraviețuitorii Holocaustului se luptă cu sărăcia

Bernard Offen cunoaște foamea și disperarea, deoarece, de la 10 la 16 ani, a supraviețuit în cinci lagăre de concentrare în timpul Holocaustului. Acum are 92 de ani și își împarte timpul între California și Polonia, unde face tururi în fostul lagăr de concentrare nazist Auschwitz-Birkenau. Acolo le arată vizitatorilor priciurile supraetajate în care dormea ​​înghesuit cu alți prizonieri evrei, clădirea în care a fost tatuat cu numărul său de identificare și crematoriul unde a fost ars cadavrul tatălui său. Peste 59 de membri ai familiei sale extinse din Polonia au pierit în timpul Holocaustului.

După război, era hotărât să-și refacă viața și a emigrat la Detroit, unde el și soția sa au crescut doi fii și au început o afacere cu spălătorii automate în 1951. Nu i-a trecut prin minte că, atunci când va ajunge la 90 de ani, ar putea avea nevoie să ceară ajutor pentru a face rost de hrană.

Acum doi ani, când John Pregulman și Amy Israel Pregulman din Denver l-au întâlnit pe Offen în timp ce vizitau Memorialul Auschwitz-Birkenau, i-au spus despre un program pe care l-au fondat pentru supraviețuitorii Holocaustului în Statele Unite, numit KAVOD (un cuvânt care înseamnă aproximativ „demnitate” în ebraică).

Grupul nonprofit lucrează cu agenții de servicii evreiești în aproximativ 60 de orașe, de la Seattle la Philadelphia, pentru a-i ajuta pe supraviețuitorii cu nevoi urgente, cum ar fi îngrijirea dentară, reparațiile la domiciliu, transportul și alimentele. Deși era reticent în a cere asistență, Offen a fost pus în legătură cu cineva de la o agenție locală a serviciilor evreiești pentru familie, care i-a oferit mai multe carduri cadou de alimente plătite de donatorii de la KAVOD. Cardurile l-au ajutat să treacă peste câteva luni dificile.

În 2018, o treime din cei 80.000 de supraviețuitori ai Holocaustului din Statele Unite trăiau în sărăcie. În 2019, KAVOD a colaborat cu Fundația Seed the Dream pentru a crea KAVOD Survivors of the Holocaust Emergency Fund, pentru a ajunge la și mai mulți supraviețuitori. Până în prezent, au fost îndeplinite peste 18.000 de cereri.

Foto: KAVOD


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.