15 aprilie 2024, 17:55

SUA și-au informat aliații în legătură cu noua super-armă nucleară din spațiu a rușilor

Guvernul Statelor Unite anunță că a informat Congresul dar și pe aliații din Europa despre noile capacități nucleare rusești – o posibilă amenințare internațională gravă – a confirmat, miercuri, pentru Reuters, o sursă bine informată.

Rusia dezvoltă o capacitate militară spaţială despre care membrii Congresului şi oficialii americani sunt îngrijoraţi că ar putea reprezenta o ameninţare semnificativă pentru Statele Unite şi aliaţii săi, posibil prin avarierea cu o armă nucleară a unor sateliţi esenţiali de informaţii sau de comunicaţii, relatează presa americană.

Potrivit The Washington Post, Rusia a experimentat utilizarea exploziilor nucleare sau a energiei dirijate pentru a dezactiva sateliţi.

Informația a ieșit la iveală după ce preşedintele republican al Comisiei de informaţii a Camerei Reprezentanţilor a avertizat în privinţa unei ameninţări grave la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite.

Mike Turner i-a solicitat preşedintelui Joe Biden să desecretizeze informaţiile legate de această ameninţare.

Natura exactă a sistemului nu este clară încă, la fel ca şi nivelul ameninţării pe care o reprezintă acesta pentru Statele Unite şi aliaţii lor.

Presa a informat că unii oficiali care au acces la informaţie sunt alarmaţi şi că un membru al Congresului a descris-o drept o posibilă schimbare de geostrategie.

Dezvăluirile din Congresul american privind o nouă armă nucleară a Rusiei, care ar putea fi desfășurată în spațiu împotriva sateliților SUA, au declanșat un val de reacții la Washington. În vreme ce unii congresmeni cer publicarea tuturor informațiilor pe subiect, având în vedere gravitatea lucrurilor dezvăluite, liderii Comisiei de informații din Senatul SUA afirmă că o declasificare totală nu este posibilă, pentru că ar scoate la lumină inclusiv sursele și metodele de lucru ale serviciilor de informații americane. Cât despre subiectul dezvăluirilor – arma nucleară spațială a Rusiei -, public se cunosc puține lucruri, cel mai liniștitor fiind acela că sistemul nu este încă lansat în spațiu, potrivit unor oficiali americani la curent cu situația.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol