1 iulie 2022, 14:25

SUA suspendă vaccinarea cu Johnson&Johnson. Grupul amână lansarea vaccinului în Europa

Grupul Johnson&Johnson a anunțat că amână lansarea vaccinului său anti-COVID în Europa după apariția unlor cazuri de cheaguri de sânge în SUA. Este o măsură de precauție extremă, transmit oficialii americani.

Au fost descoperit 6 cazuri de formare de cheaguri de sânge după vaccinarea cu serul Johnson&Johnson.

Toate cele şase persoane sunt femei cu vârste între 18 şi 48 de ani. Una dintre ele a decedat, iar o alta a fost internată în stare critică, notează New York Times. Simptomele au apărut la 6 până la 13 zile după vaccinare.

Într-un comunicat de presă, compania subliniază că sănătatea persoanelor care folosesc produsele sale este prioritatea numărul unu.

„Suntem conștienți de o tulburare extrem de rară care implică cheaguri de sânge în combinație cu trombocite scăzute la un număr mic de persoane care au primit vaccinul nostru COVID-19”, se arată în comunicat.

Johnson&Johnson menționează că autoritățile medicale din SUA analizează șase cazuri raportate în Statele Unite din peste 6,8 milioane de doze administrate și, dintr-o precauție extremă, CDC și FDA au recomandat o pauză în utilizarea vaccinului.

„În plus, am analizat aceste cazuri cu autoritățile europene de sănătate. Am luat decizia de a întârzia proactiv lansarea vaccinului nostru în Europa”, anunță Johnson&Johnson.

Compania anunță că lucrează îndeaproape cu experți medicali și autorități din domeniul sănătății și susține cu tărie comunicarea deschisă a acestor informații către profesioniștii din domeniul sănătății și către public.

România urma să primească miercuri prima tranșă de 60.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson.

”Vaccinul de la Johnson&Johnson, care se administrează într-o singură doză, va fi utilizat pentru imunizarea persoanelor private de libertate, dar pentru acestea vor putea fi folosite şi alte seruri”, declarase, marţi, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind imunizarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, preşedintele CNCAV a informat că a fost definitivată procedura pentru vaccinarea cu serul Johnson&Johnson, fiind transmisă deja în teritoriu către direcţiile de sănătate publică pentru a fi prelucrat personalul vaccinator.

Totodată, au fost stabilite instrucţiunile privind activitatea de vaccinare pentru persoanele private de libertate, informaţiile fiind transmise către Direcţiile de sănătate publică şi către cei care sunt implicaţi în ducerea la bun sfârşit a acestei etape de imunizare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol