Și a venit și reacția Vestului. Unii spun că în al 25-lea ceas. Alții, că e prea slabă. Cert este că atât la Washington, cât și în Europa se conturează niște măsuri care nu vor pica deloc bine la Moscova. Președintele american Joe Biden a anunțat marți seară impunerea unei „prime tranșe” de sancțiuni pentru Rusia, cea mai dură fiind tăierea posibilității de finanțare de la instituțiile financiare vestice sau de pe piețele de capital.
Anunțul de la Washington intervine după ce la Berlin cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că gazoductul Nord Stream 2, care ar urma să aducă gaze rusești în Germania ocolind Ucraina, ”nu poate continua”, transmite BBC News. Potrivit Deutsche Welle, Scholz a anunțat că a oprit procedura administrativă de autorizare a gazoductului.
Punct de cotitură în independența energetică față de Moscova
Închiderea Nord Stream 2 „va elibera Europa de sub controlul geostrategic rusesc din cauza furnizării sale de gaze naturale”, a asigurat marți un înalt oficial american, citat de AFP, preluat de Hotnews.ro.
Suspendarea acestui controversat gazoduct care leagă Rusia de Germania, anunțată marți dimineață de Berlin, este un „punct de cotitură major în independența energetică a lumii” față de Moscova, a estimat el.
„Rusia a decis să rupă o bucată din Ucraina”, a afirmat Joe Biden, vorbind despre „începutul unei invazii” rusești a Ucrainei”, în prima sa apariție publică după anunțul Rusiei de recunoaștere a regiunilor separatiste din estul Ucrainei.
Biden a mai spus că Statele Unite sunt „pregătite” să impună Rusiei noi sancțiuni dacă aceasta îşi extinde agresiunea împotriva Ucrainei.
”Aplicăm sancţiuni cuprinzătoare de blocare a celor două instituţii financiare principale ale Rusiei, VEB (una dintre cele mai mari bănci de investiţii şi dezvoltare) şi banca sa militară”, a declarat preşedintele american, referindu-se la Promsviazbank, potrivit Reuters.
Nimic despre sistemul internațional Swift
De asemenea, SUA vor aplica „sancţiuni cuprinzătoare asupra datoriei suverane ruseşti”. ”Acest lucru înseamnă că am tăiat accesul guvernului rus la finanţarea occidentală”, a spus Biden.
În acest context, el a explicat că Rusia nu va mai putea să obţină fonduri din Occident sau să-şi tranzacţioneze noile datorii pe pieţele aliaţilor SUA.
În plus, Biden a subliniat că, începând de miercuri, ţara sa va impune sancţiuni împotriva elitelor ruse şi a familiilor acestora, întrucât, a dat el asigurări, acestea fac parte din ”jocurile corupte ale Kremlinului”, şi nu a exclus să extindă această pedeapsă dacă Rusia ”îşi continuă agresiunea împotriva Ucrainei”.
Cu toate acestea, Biden nu a menţionat anumite măsuri care erau aşteptate, cum ar fi controlul exporturilor sau excluderea Rusiei din sistemul internaţional Swift, esenţial pentru schimburile bancare internaţionale, remarcă AFP, preluată de agerpres.ro.
Decizii în plan militar
Pe frontul militar, preşedintele american a autorizat marţi transferul de soldaţi şi echipamente militare americane, care se află deja în baze europene, către ţările baltice, dar fără a preciza numărul acestora.
”Vreau să fie clar, acestea sunt măsuri pur defensive din partea noastră, nu avem nicio intenţie de a lupta împotriva Rusiei”, a declarat Biden, care a subliniat că SUA şi aliaţii lor vor apăra „fiecare centimetru de teritoriu NATO” în cazul unei agresiuni.
În ultimele luni, SUA s-au coordonat cu partenerii NATO şi europeni pentru a-şi pregăti răspunsul faţă de Rusia, a spus el.
Parlamentul rus a oficializat marţi recunoaşterea independenţei republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei şi a autorizat desfăşurarea de trupe ruseşti în Donbas, la mai puţin de 24 de ore după ce preşedintele Vladimir Putin a făcut acest lucru.
Răspunsul UE
Șeful diplomației europene, Joseph Borrell, a anunțat, marți, că UE a limitat accesul Rusiei la piețele financiare ale Uniunii Europene, avertizând că UE ”mai are muniție muniție pentru a continua să sancționăm comportamentul rusesc dacă va fi nevoie”. Borell a mai spus că riscul unui război este real și că UE va ”ridica nivelul sancțiunilor în mod substanțial în funcție de comportamentul Rusiei”.
Cele mai relevante declarații făcute de Joseph Borrell
”Am limitat accesul Rusiei la piețele noastre financiare. Acest pachet a fost completat de o decizie luată de Germania, transmit un cuvânt de apreciere, care a anunțat că anulează procesul de certificare a gazoductului Nord Stream 2.
Pentru a construi acest pachet de sancțiuni l-am asigurat pe ministrul Kuleba de solidaritatea noastră în aceste momente dificile. Acest mod reținut de a reacționa va fi și mai necesar în zilele care urmează. Credem că povestea acesata nu s-a încheiat.
Sunt pregătit să pun pe masă o sugestie pentru a lărgi acesată listă a celor care beneficiază de suport guvernamental rus. Sancțiunile sunt doar o parte a răspunsului nostru, vom încerca evitarea unui război în inima Europei. Riscul unui război este real și vom căuta să-l împiedicăm cu orice preț.
Am primit cerea Ucrainei de ajutor pentru a face față atacurilor cibernetice, pentru a le susține eforturile. Pentru a rezuma, grava încălcare pe care a comis-o Rusia nu rămâne fără răspuns. Suntem puternic uniți pe acest front. Vom ridica nivelul sancțiunilor în mod substanțial în funcție de comportamentul Rusiei.
Mai avem muniție pentru a continua să sancționăm comportamentul rusesc dacă va fi nevoie. ”
Sursa foto: Nord Stream 2
Comentariile sunt oprite pentru acest articol