4 mai 2024, 19:05

Sucul de fructe nu e așa de rău pentru sănătate, potrivit unui nou studiu

Sucul de fructe este bun sau rău pentru sănătate? Recomandările în acest sens variază de la o țară la alta. În unele țări, sucurile de fructe sunt clasate în aceeași categorie cu băuturile acidulate din cauza conținutului lor ridicat de zahăr. Cu toate acestea, cercetările recente arată că acest punct de vedere trebuie să fie nuanțat, scrie passionsante.be.

În Belgia, recomandările în vigoare sugerează să nu se bea mai mult de un pahar de suc de fructe pe zi. Este, de asemenea, mai bine să nu înlocuiți un fruct cu un suc. Acestea conțin, de fapt, la fel de mult zahăr ca și băuturile acidulate. În plus, ele conțin adesea mai puțini nutrienți și fibre decât fructul consumat în stare brută. „De fapt, zdrobești și elimini toate elementele sănătoase ale unui fruct”, explică Jana Van Stappen, cercetătoare în științe nutriționale la KU Leuven. „Nu în totalitate, evident, pentru că mai rămâne puțin în suc, dar niciodată atât de mult ca și când ai mânca un fruct întreg”.

De asemenea, glicemia crește mai rapid atunci când consumați suc de fructe decât atunci când mâncați un fruct.

Sucul pur, fără zahăr adăugat, poate completa aportul zilnic de fructe, dar potrivit lui Jana Van Stappen, nu ar trebui să înlocuiască consumul de fructe.

Conform recomandărilor americane și britanice, fructele pot fi parțial înlocuite cu suc de fructe pur, dar în Țările de Jos, Consiliul pentru Sănătate recomandă să se consume cât mai puțin suc de fructe.

Un nou studiu realizat de Floor Scheffers, cercetătoare olandeză specializată în alimentație, susține parțial aceste recomandări. Sucurile de fructe nu conțin fibre. Prin urmare, nu veți simți senzația de sațietate când le consumați. Este, așadar, mai bine să mâncați fructe în loc să le beți. Cu toate acestea, studiul nu oferă nicio dovadă că trebuie să încetați să consumați suc de fructe.

În cadrul tezei sale de doctorat, Floor Scheffers a colaborat cu RIVM și UMC Utrecht. Cercetătorii s-au bazat pe două mari studii de cohortă în cadrul cărora persoanele au fost urmărite timp de peste 25 de ani. Primul studiu a urmărit aproape 40.000 de adulți olandezi. Cel de-al doilea a implicat 4000 de copii. Ambele au comparat persoanele care consumau suc de fructe cu cele care nu consumau deloc sau consumau puțin. Concluzia principală este că sucul de fructe pur este mai puțin dăunător pentru sănătate decât băuturile acidulate cu zahăr adăugat.

Floor Scheffers explică: „Știm că fructele sunt bune pentru sănătate și că băuturile cu zahăr adăugat sunt rele. Deoarece sucurile de fructe conțin mult zahăr și nu se știe prea multe altele, au fost clasate în aceeași categorie cu băuturile acidulate. Nu este o direcție rea, dar cercetările noastre arată că sucul de fructe nu este atât de rău și ar trebui mai degrabă considerat ca aparținând unei categorii intermediare”. S-a afirmat și că sucul de fructe crește riscul de diabet, boli cardiovasculare și astm. Studiul lui Floor Scheffers infirmă această afirmație. Consumul moderat de suc de fructe pur (până la șapte pahare pe săptămână) s-a dovedit chiar benefic pentru riscul de boală cardiovasculară.

Cu toate acestea, este vorba doar despre un singur studiu. Și recomandările alimentare nu se bazează niciodată pe un singur studiu. Dar acest lucru arată că este necesar să se aprofundeze cercetările privind efectele consumului de suc de fructe asupra bolilor cardiovasculare.


Comentariile sunt oprite pentru acest articol