22 august 2023, 21:35

Suedia ar putea deveni prima țară ”nefumătoare” din lume

Dacă mai puțin de 5% din populația unei țări nu consumă tutun, atunci ea este considerată ”nefumătoare”. Suedia se apropie de acest procent și are șanse tot mai mari să scrie istorie.

Consumul de tutun dăunează grav sănătății. Este un factor determinant in aparitia cancerului, iar peste 700.000 de oameni își pierd viața anual ca urmare a unor boli provocate de consumul de tutun.

Jurnaliștii elvețieni de la Click susțin că fiecare al patrulea bolnav de cancer este ca urmare a consumului de tutun.

Povară uriașă pentru sistemul sanitar

Această situație este o povară uriașă pentru sistemul sanitar al oricărei țări. Nu întâmplător, tot mai multe state caută soluții pentru a preveni populația de o suferrință inutilă. Modelul suedez pare unul de succes.

Tendința în rândul fumătorilor este în scădere în UE în toate țările, însă nimic nu se compară cu Suedia. Acolo lucrurile au fost demarate din timp.

Prețul pachetului de țigări (6 euro) nu a fost un factor determinant. A contat că încă din 2005 s-a introdus interdicția de a fuma în spații închise, restaurante, școli etc. În 2019 s-a extins această interdicție și în stații de tren, autobuz, stadioane, locuri de joacă, etc.

Fumătorii au devenit deja minoritate

Societatea s-a schimbat. Fumătorii au devenit o minoritate, apoi au ajuns atât de puțini încât li se părea chiar ciudat să fumeze. Fumatul a trecut de la ”normal” la ”deranjant”.

Presiunea societății a devenit tot mai mare asupra fumătorilor, care au renunțat treptat la tabacul tradițional și au trecut la Snus, un produs foarte popular în Scandinavia.

Ce este Snus? Snus este un produs din tutun oral fără fum, care este măcinat fin și vândut la pungă. Ce sunt pouch-urile cu nicotină?
Pouch-urile cu nicotină sunt mici pliculețe umplute cu doze pre-stabilite de nicotină, fără tutun. Acestea pot avea dimensiuni și tă rii variate și eliberează substanță în organism într-un mod foarte eficient. Tot ce trebuie să faci este să aplici plicul intre buza superioară și linia gingiei și să aștepți câteva momente. După utilizare, pouch-ul se aruncă.

Când snusul este procesat, acesta poate implica pasteurizarea tutunului. Acesta este momentul în care microbii care formează nitrați sunt eliminați.

20% dintre bărbați și 7% dintre femei sunt consumatori de Snus în Suedia. Poluarea vizuală și olfactivă a fost redusă la zero. Singura problemă e că creează dependență. Iar publicul țintă al campaniei de marketing al produsului sunt tocmai tinerii.

”Sunt de 15 ani în domeniul acesta. Este incredibil că vorbim iar de o alternativă la nicotină. Am mai avut astfel de etape. Acum avem iar un produs nou și toata lumea e tentată să îl incerce. Totul o ia de la capat”, a comentat experta in domeniul dependenței Waltraut Posch.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol