15 aprilie 2024, 19:06

Suedia devine cel de-al 32-lea stat membru al NATO, după ce Ungaria a ratificat aderarea sa la Alianță

Parlamentul Ungariei a ratificat, luni, aderarea Suediei la NATO.  După acceptul Legislativului de la Budapesta, statul nordic se poate alătura Alianţei Nord-Atlantice.

Aderarea unei noi țări la NATO are nevoie de unanimitatea actualilor membri.

Premierului naţionalist ungar Viktor Orban a prelungit suspansul timp de aproape 2 ani.

Alături de Finlanda, Suedia a cerut aderarea după invazia militară rusă în Ucraina.

Cele două state nordice renunță la politica de neutralitate adoptată la sfârşitul Războaielor Napoleoniene, în secolul al XIX-lea.

De acum înainte, pe malul Mării Baltice se află numai state membre ale NATO.

În ultimii ani, invadarea Ucrainei de către Rusia a împins Suedia departe de deceniile sale de nealiniere militară și spre cea mai mare alianță militară din lume. Aderarea Suediei vine pe fondul incertitudinii tot mai mari cu privire la viitorul NATO, deoarece liderul republican în cursa prezidențială a SUA, Donald Trump, amenință că va abandona garanțiile de securitate pentru cel puțin o parte a Europei, comentează Politico.

Acum, toți aliații existenți ai NATO au ratificat statutul de membru al Suediei. O ceremonie de ridicare a drapelului Suediei este așteptată la sediul NATO din Bruxelles la sfârșitul acestei săptămâni, la mai puțin de un an după ce Finlanda, țară nordică, a aderat la Alianță.

Deocamdată, Rusia este cel mai mare învins al procesului aderării Suediei la NATO.

Moscova a amenințat Suedia și Finlanda, de când ambele țări au decis să se îndrepte către NATO. De când cele două țări nordice au început procesul de aderare la Alianță, Occidentul și-a întărit influența și controlul asupra Mării Baltice , complicând o rută vitală de tranzit pentru marina rusă, mai comentează Politico.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol