17 iulie 2024, 21:40

Summitul NATO. România printre țările care vor dona Ucrainei sisteme de apărare aeriană Patriot

România, împreună cu SUA, Olanda, Italia și Germania s-au angajat să ofere sprijin pentru Ucraina și vor dona sisteme de apărare aeriană, printre care și bateriile Patriot. Cele cinci state au semnat un acord, iar președintele american, Joe Biden, în discursul său de deschidere a ținut să sublinieze importanța aceste mișcări ce va proteja atât civilii din orașe, cât și soldații de pe linia frontului.

În declarația comună publicată de Casa Albă, se amintește că, pe lângă Patriot, Ucraina va mai primi componente și pentru alte sisteme de apărare ce vor întări scutul defensiv al țării în fața bombardamentelor rusești. Bineînțeles, anunțul de la NATO vine în urma spitalului de copii lovit de Rusia. În urma bombardamentului cel puțin 29 de persoane au fost ucise, iar alte zeci rănite.

Ne-am angajat să furnizăm Ucrainei capacități suplimentare de apărare aeriană pentru a se apăra de agresiunea continuă a Rusiei, inclusiv de atacurile deliberate ale Rusiei asupra orașelor ucrainene și a infrastructurii civile și esențiale. Astăzi, anunțăm că, în mod colectiv, furnizăm Ucrainei sisteme strategice de apărare aeriană suplimentare, inclusiv baterii Patriot donate de Statele Unite, Germania și România; componente Patriot donate de Țările de Jos și alți parteneri pentru a permite funcționarea unei baterii Patriot suplimentare; și un sistem SAMP-T adițional donat de Italia. Aceste cinci sisteme strategice de apărare aeriană vor contribui la protejarea orașelor, civililor și soldaților ucraineni, iar noi ne coordonăm îndeaproape cu guvernul ucrainean, astfel încât aceste sisteme să poată fi utilizate rapid”, se arată în declarație.

Decizia nu a rămas ignorată de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a mulțumit statelor semnatare și s-a arătat bucuros că a reușit să primească ajutor semnificativ chiar în deschiderea summitului NATO.

Am început prima mea zi de lucru la summitul NATO de la Washington cu un rezultat tangibil. Le sunt recunoscător partenerilor noștri – Statele Unite, Germania, Țările de Jos, Italia și România – pentru adoptarea unei declarații ferme în sprijinul sistemului de apărare aeriană al Ucrainei pentru protejarea populației, orașelor și infrastructurii sale critice”, a scris Zelenski în postarea de pe X.

Cu toate acestea, președintele ucrainean își face griji cu privire la o posibilă întoarcere a lui Donald Trump la Casa Albă și a îndemnat liderii politici să nu mai aștepte luna noiembrie pentru a lua deciziile importante în legătură cu războiul din țara sa. Conform Reuters, Zelenski a spus că nu-l cunoaște foarte bine pe Trump, că întâlnirile dintre cei doi au avut loc înainte de invazia Rusiei și că nu știe la ce să se aștepte dacă Trump va căștiga un nou mandat de președinte al SUA.

Toată lumea așteaptă luna noiembrie. Americanii așteaptă noiembrie, în Europa, în Orientul Mijlociu, în Pacific, întreaga lume privește spre noiembrie și, sincer vorbind, și Putin așteaptă noiembrie. Este timpul să ieșim din umbră, să luăm decizii ferme, să acționăm și să nu așteptăm noiembrie sau orice altă lună”, a declarat Zelesnki.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol